Oproep verzekeraars en adviseurs aan staatssecretaris
Staatssecretaris Snel van Financiën heeft een oproep gekregen van verzekeraars en financieel adviseurs. Zij vragen hem om de kosten van financieel advies aftrekbaar te maken. Zo zouden meer mensen een adviseur inschakelen.
Provisieverbod
Sinds er een provisieverbod geldt bij het afsluiten van complexe financiële producten moeten consumenten voor de advisering en bemiddeling betalen. Dat provisieverbod is doorgevoerd om onafhankelijk advies te bevorderen en de inkomsten van adviseurs transparant te maken.
Toegang tot advies niet verbeterd
De koepelorganisaties van verzekeraars en financieel adviseurs wijzen erop dat het provisieverbod de toegang tot advies niet verbeterd heeft. Veel mensen gaan nu juist niet naar een financieel adviseur omdat ze een factuur krijgen voor het advies.
Kosten advies aftrekbaar maken
Om de drempel voor financieel advies te verlagen verzoeken het Verbond van Verzekeraars, Adviz en OvFD de staatssecretaris om de kosten aftrekbaar te maken.
2 reacties
Reactie op: Willem van donderdag juni 14, 2018 09:40
Het kan beide advies zijn, toch? De adviseur van de bank kan een perfect financieel plaatje maken op het moment dat je een huis koopt. Of pensioen nodig hebt. Alleen is het bij de bank geen onafhankelijk advies omdat maar 1 aanbieder meegenomen wordt. Daar zit toch alleen het verschil? Of is het advies bij een bank inhoudelijk ook anders? En als er geen adviestarief voor adviseurs van een bank mogen gelden denk ik dat de onafhankelijke adviseurs juist veel slechter af zijn. Ik kan me voorstellen dat je als consument dan op een site als deze goed kijkt welke bank de beste voorwaarden heeft en daar een advies haalt. Gratis! Wie gaat er dan nog betalen bij een adviseur?
Reactie op: André te Brake van dinsdag juni 19, 2018 01:16
Ik ben het met je eens, Andre. Maar ervaring leert dat op dit moment de fiscaliteit zo ingewikkeld is dat veel mensen – ook met HBO of universiteit – juist geen goede financiele keuzes maken. En nog belangrijker is dat ervaring leert dat op dit moment juist veel laagopgeleiden afzien van advies en kiezen voor execution only. Niet omdat ze zelf best goede financiele keuzes kunnen maken (want dat kunnen ze niet), maar omdat ze geen 1000 euro (over)hebben om een adviseur in de hand te nemen.