Plannen en cijfers verre van definitief
Gisteren was de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Dé dag waarop de koning zijn troonrede uitspreekt en de regering haar Miljoenennota presenteert, met plannen en cijfers voor het aankomende jaar.
Kabinetsformatie
Ondertussen wordt er al maandenlang onderhandeld over de kabinetsformatie. Deze Miljoenennota is opgesteld door het demissionaire kabinet. Veel bijzonders is er dan ook niet te vinden in de plannen. Ingrijpende aanpassingen van het beleid zijn er niet – het is immers aan het nieuwe kabinet om wijzigingen door te voeren.
Koopkrachtcijfers
Voor de Nederlandse burger is het vooral interessant wat de effecten van de regeringsplannen zijn op de eigen portemonnee. Het kabinet en het Centraal PlanBureau (CPB) gaan uit van een gemiddelde stijging van de koopkracht van 0,6%. Natuurlijk zijn de cijfers uit de gepresenteerde begroting ook doorgerekend door het Nibud. Daar wordt ieder jaar bepaald wat de koopkrachteffecten van de regeringsplannen zijn. Het Nibud geeft aan dat men weinig van koopkrachtstijging zal merken en waarschuwt voor een te positieve stemming. Iedereen kan met de gratis Nibud Koopkrachtberekenaar 2018 uitrekenen wat er gaat gebeuren met de eigen koopkracht.
Alles kan veranderen
De begroting van dit demissionaire kabinet heeft in feite weinig waarde. Afhankelijk van het regeerakkoord kan er nog van alles aan veranderen. Wat er werkelijk gaat gebeuren in Nederland is simpelweg afwachten totdat formateur Zalm en de overlegpartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er eindelijk uit zijn.