Sterkste stijging sinds 2007
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers bekendgemaakt over de ontwikkeling van de koopkracht in 2016. De uitkomst: vorig jaar steeg de koopkracht van de Nederlandse bevolking gemiddeld met 2,7%. Dat is de sterkste stijging sinds 2007.
Lastenverlichting, loonstijging en minieme prijsstijgingen
De groei van de koopkracht in 2016 heeft verschillende oorzaken. Er werd door de overheid flink gesmeten met lastenverlichtingsmaatregelen, de CAO-lonen stegen (1,8%) en er was nauwelijks sprake van prijsstijgingen (0,3%).
Stijging koopkracht verschilt per situatie
De genoemde stijging van 2,7% is een gemiddelde: de werkelijke ontwikkeling van de koopkracht kan per individu behoorlijk verschillen. Werknemers waren het beste af. Zij zagen hun koopkracht zelfs met 4,9% stijgen – dat is in de afgelopen 15 jaar niet meer gebeurd.
Gepensioneerden profiteerden minder met een toename van hun koopkracht van gemiddeld 0,9%. Bij zelfstandig ondernemers varieert de koopkrachtverandering sterk: van een stijging van 18% tot een daling van 12,5%.
Gezinnen tot 14% meer koopkracht
Tot slot de gezinnen: daar steeg de koopkracht meer dan gemiddeld. Voor eenoudergezinnen was de stijging 3,4%, terwijl paren met kinderen er 5,0% op vooruit gingen. Dat komt door de verbeterde kindregelingen (kinderbijslag, kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting). Een vijfde van alle gezinnen kon door de combinatie van werknemerschap en kindregelingen een koopkrachtstijging van 14% of meer ervaren.