Rente op krediet vanaf 1 januari 2023 naar maximaal 12%
Per 1 januari 2023 is de maximale kredietrente verhoogd. Deze stond op 10% – vanaf de start van dit jaar is dit 12%. Dit betekent dat voor een consumptief krediet nu meer rente in rekening gebracht mag worden.
Maximale kredietvergoeding & wettelijke rente
De maximale kredietvergoeding is gekoppeld aan de ‘wettelijke rente’. Dat is de rente die een schuldeiser in rekening mag brengen bij een betalingsachterstand, bijvoorbeeld het te laat betalen van een factuur. Er zijn twee niveaus van wettelijke rente:
- wettelijke rente voor handelstransacties – die staat op dit moment op 12%
- wettelijke rente voor niet-handelstransacties – sinds 1 januari 2023 4%
Consumptief krediet
Consumptieve kredieten – leningen aan particulieren, denk aan persoonlijke leningen, rood staan op een betaalrekening, creditcard kredieten, betaling in termijnen – vallen onder de niet-handels transacties en hebben dus een wettelijke rente van 4%. Voor het bepalen van de maximale kredietvergoeding wordt de wettelijke rente verhoogd met een vaste opslag, die is op dit moment 8%.
Opslag op wettelijke rente blijft 8%
Voorheen was die opslag 12%. In augustus 2020 is die opslag verlaagd. Dat had te maken met de coronacrisis: het doel was om mensen die daardoor geraakt werden enigszins te ondersteunen. Door het verlagen van de opslag ging de maximale leenrente toen omlaag van 14% naar 10%.
Verhoging wettelijke rente
De bedoeling van die verlaging was dat deze tijdelijk zou zijn: in eerste instantie tot 1 maart 2021. Deze werd vervolgens verlengd tot 1 september 2021 en inmiddels lijkt de 8% opslag een standaard waarde te zijn. De verhoging van de maximale rente naar 12% komt voort uit de verhoging van de wettelijke rente, niet van de opslag.