Na afronding schuldhulptraject sneller ruimte voor nieuwe start
Inwoners van de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn vanaf volgend jaar eerder van hun BKR-codering af: in plaats van 5 jaar blijft deze nog maar 6 maanden staan na afronding van een schuldentraject.
BKR-codering heeft grote gevolgen
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen die aan consumenten zijn verstrekt. Zijn er betalingsproblemen rondom de lening, dan volgt een BKR-codering. Daarmee kunnen andere kredietverstrekkers zien dat er problemen zijn geweest en die meenemen in de beoordeling van leningaanvragen. Die codering heeft grote gevolgen voor de consument: het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek is daardoor vaak onmogelijk.
Na aflossen lening nog 5 jaar zichtbaar
Wie eenmaal een BKR-codering heeft komt daar niet snel meer vanaf. Ook als de de probleemlening volledig is afbetaald blijft de codering nog 5 jaar zichtbaar in het register. Er zijn veel situaties waarin de gevolgen van de codering ‘disproportioneel’ zijn: een probleem met een telefoonabonnement kan ertoe leiden dat men jaren later geen huis kan kopen.
Schuldhulpverlening door gemeenten
Inwoners met betalingsproblemen kunnen aankloppen bij de schuldhulpverlening. Deze dienst wordt door gemeenten verzorgd en helpt mensen met schulden om deze op te lossen. In de vier grote steden vindt ongeveer de helft van alles schuldhulpverleningstrajecten van Nederland plaats.
Grote steden: na schuldentraject sneller van BKR-codering af
Bij aanvang van het schuldentraject wordt sinds 1 januari 2021 een speciale BKR-codering geplaatst: een SR-code. Ook deze code blijft in beginsel 5 jaar lang staan na het succesvol afronden van het traject met de schuldhulpverlening. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben nu besloten dat zij al 6 maanden na het afronden van het schuldentraject de BKR-codering weghalen.
Ruimte voor een nieuwe start
Zo willen ze hun inwoners de ruimte geven om een nieuwe start te maken in hun leven. Na afloop van het traject voor schuldhulpverlening krijgen de mensen nog steeds nazorg, om te voorkomen dat ze opnieuw in de problemen komen. Let wel: het verwijderen geldt alléén voor de SR codering die de gemeente zelf heeft geplaatst. Andere BKR-coderingen blijven nog steeds 5 jaar staan.
BKR geen voorstander
Bij het BKR zijn ze het niet eens met deze stap van deze gemeenten. Directeur Peter van den Bosch vraagt zich af hoe een bank het wettelijk verplichte klantonderzoek goed kan doen als niet alle informatie over schuldproblemen zichtbaar is. Bovendien is hij bang dat meer mensen gaan terugvallen in de schulden, zoals nu ook al gebeurt als de registratie na 5 jaar automatisch verwijderd wordt.