Kortingen verdwijnen, premies stijgen en mensen willen besparen
De zorgpremies voor 2023 moeten na komend weekend allemaal bekend zijn. Vervolgens kan het jaarlijkse overstapseizoen van start gaan. De verwachting is dat dit jaar veel mensen gaan overstappen van zorgverzekering, doordat kortingen verdwijnen, premies stijgen en veel mensen willen besparen op hun vaste lasten.
Overstappen van zorgverzekering
Iedereen is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Daarbij heeft de consument de keuze uit een heel scala aan polissen bij een flink aantal zorgverzekeraars. De keuze die men maakt is voor een vol kalenderjaar: tussentijds overstappen kan niet. Per 1 januari kan dat wel, ieder jaar opnieuw. Meestal stappen ongeveer 1,2 miljoen mensen per jaar over, ongeveer 7% van het totaal aantal verzekerden.
Verwachting: meer overstappers dan andere jaren
De verwachting in de markt van zorgverzekeringen is dat dit er dit jaar meer overgestapt zal worden, er wordt gesproken over ‘zeker meer dan 8%’. Dat is in de afgelopen vijftien jaar nog niet eerder gebeurd.
Besparen op hogere zorgpremie in 2023
De belangrijkste reden om over te stappen naar een andere ziektekostenverzekering is de premie. Door de fors hogere prijzen van allerlei zaken zijn veel mensen meer op hun uitgaven gaan letten. Het ziet ernaar uit dat ook de zorgverzekering fors duurder gaat worden in 2023. DSW, die als eerste de premies voor het nieuwe jaar bekendmaakte, heeft een verhoging van € 9,75 per maand doorgevoerd. Als dat de lijn is die ook andere verzekeraars gaan volgen betekent dat een flinke lastenverhoging voor de consument.
Stilte voor de storm
Sinds de bekendmaking van de DSW-premies is het stil rondom de zorgverzekeringen. Uiterlijk 12 november moeten alle premies duidelijk zijn, dat is komende zaterdag. Er wordt tot het allerlaatste moment gewacht dit jaar. De grote verzekeraars lijken op elkaar te wachten, willen zich niet door hun concurrenten in de kaart laten kijken.
Collectiviteitskorting op 0%
Een aanvullend aspect dat de zorgpremie hoger doet uitpakken voor de consument is het verdwijnen van de collectiviteitskortingen. De korting die een zorgverzekeraar op de premie van oudsher gaf als deze collectief wordt afgesloten via een werkgever, vakbond, gemeente, vereniging of andere groep mag niet meer.
Collectieve zorgverzekering was al niet per se goedkoper
Daardoor biedt het geen voordeel meer om via zo’n collectiviteit verzekerd te zijn voor ziektekosten. Veel verzekerden hadden de indruk dat ze met die collectiviteitskorting altijd het voordeligst uit waren – in de praktijk bleek dat echter lang niet altijd het geval. Nu de korting vervalt wordt dat veel duidelijker.
Serieuze vergelijking van zorgverzekeringen
Nu de korting volledig vervalt zullen meer consumenten een serieuze vergelijking van zorgverzekeringen raadplegen. Als daaruit blijkt dat hun zorgpremie veel lager kan dan wat ze bij hun huidige verzekeraar betalen zullen veel van hen besluiten om over te stappen.
Eén reactie
Reactie op: Bart van zondag november 13, 2022 10:09
Je ziet het toch!