HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Spaarrente 5,6% aanbieding bij Freedom24 bank

Inflatie voor het eerst sinds 1975 boven 10 procent

Nederlandse inflatie blijft stijgen, vooral door duurdere energie en huren

Nederlandse inflatie blijft stijgen, vooral door duurdere energie en huren

De inflatie in Nederland is in de afgelopen maand voor het eerst sinds september 1975 boven de 10% uitgekomen. De stijging van 10,3% ten opzichte van juli 2021 is met name te wijten aan sterk gestegen energieprijzen, hogere huren en de gestegen kosten van eten en drinken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Inflatie historisch hoog

De huidige inflatie van boven de 10% is voor Nederland echt bijzonder. Uit onderstaande grafiek blijkt dat we terug moeten gaan tot 1975 voor een inflatiecijfer van boven de 10%. De afgelopen decennia is een inflatie van meer dan 5% zelfs al niet meer voorgekomen.

Nederlandse inflatie (CPI) tussen 1965 en juli 2022

Verschillende oorzaken voor sterke stijging

De sterke stijging hangt onder andere samen met de oorlog in Oekraïne. Met name de gasprijzen zijn door de oorlog sterk gestegen. Maar ook andere producten en diensten – zoals graan – zijn door de oorlog een stuk duurder geworden.

De oorlog is echter niet de enige reden. Zo zijn de huren de afgelopen maand fors gestegen. Deels komt dit – volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS – door de coronacrisis. “De huren zijn vorig jaar overwegend niet verhoogd in verband met de coronacrisis. Nu is dat weer wel gebeurd en dat weegt zwaar mee in het totale cijfer.”

Persoonlijke inflatie kan veel lager liggen

Dat de Nederlandse inflatie uitkomt op 10% wil niet zeggen dat iedere Nederlander in de afgelopen maand 10% duurder uit was. Voor het bepalen van de consumentenprijsindex gaat het CBS uit van een mandje van goederen en diensten die niet door iedereen (evenveel) gebruikt worden. Neem als voorbeeld de huurprijzen. Lang niet iedereen huurt en niet iedereen die wel huurt, heeft de afgelopen maand een huurverhoging gekregen.

Daarnaast nemen de energiekosten een groot deel van de totale prijsstijging voor hun rekening. En hierbij gaat het CBS altijd uit van de prijzen van nieuwe energiecontracten. Voor de meeste mensen geldt echter dat ze in de afgelopen maand geen nieuw energiecontract hebben afgesloten en dus in werkelijkheid andere energieprijzen betalen.

CPI versus HICP

Vorige week werd de Europees geharmoniseerde prijsindex voor Nederland al bekendgemaakt (HICP). Deze kwam met 11,6% nog hoger uit. Het inflatiecijfers dat vandaag bekendgemaakt is, betreft de stijging op basis van de consumentenprijsindex (CPI). Dit is het inflatiecijfer dat het meest gebruikt wordt in Nederland.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,25%
Freedom243,15%
Banca Progetto3,15%
MeDirect3,12%
Hoist Sparen3,10%
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen