Energieprijzen stegen in mei minder dan in de maanden ervoor
De inflatie in Nederland (op basis van CPI) is in mei uitgekomen op 8,8% op jaarbasis. Dat is lager dan in april (9,6%), maar nog steeds heel hoog. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De reden dat de inflatie in mei wat lager uitkwam dan in de maanden ervoor is dat de energieprijzen (elektriciteit, gas en stadsverwarming) net wat minder gestegen zijn. De prijs van benzine en voeding stegen juist wat harder.
Inflatie blijft historisch hoog
De inflatie was de afgelopen maand dus wat lager dan in de maand ervoor. Toch is de inflatie historisch gezien nog steeds erg hoog. Dit blijkt uit onderstaande grafiek.
Energie
Een heel belangrijk onderdeel in de inflatieberekening zijn de energiekosten. Deze kosten stegen de afgelopen maand wederom fors, maar wel minder fors dan in de afgelopen maanden. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het CBS in de berekening elke maand de prijzen van nieuwe energiecontracten meeneemt. Veel mensen hebben echter helemaal geen nieuw energiecontract hoeven af te sluiten. Dus voor veel mensen betekent dit dat de “eigen inflatie” een stuk lager uitkomt dan het officiële inflatiecijfer.
Rente omhoog, inflatie omlaag?
Als de inflatie hoog is, reageren centrale banken vaak door de rente te verhogen. Dit doen ze omdat een hogere rente vaak een drukkend effect heeft op de inflatie. Dit komt omdat bij een hogere rente het lenen van geld duurder wordt en sparen juist meer loont. De Europese Centrale Bank is vandaag bij elkaar om een besluit te nemen over de Europese rente. Veel analisten verwachten dat de ECB vandaag bekend zal maken dat de rente per direct of in juli omhoog zal gaan.