Elektriciteitsnet raakt overvol – zelf stroom opslaan als oplossing
Het plaatsen van zonnepanelen is populair: steeds meer Nederlanders maken gebruik van de gunstige regeling die de overheid hiervoor heeft ingesteld. Die gunstige regeling gaat over de btw over de zonnepanelen (die wordt terugbetaald door de overheid) en over het salderen van teruggeleverde stroom. Dat laatste mag van netbeheerder Liander sneller afgeschaft worden dan nu de planning is.
Saldering teruggeleverde stroom
Huishoudens die stroom opwekken via zonnepanelen gebruiken die in eerste aanleg zelf. Wat niet gebruikt wordt gaat het algemene elektriciteitsnet in en wordt gesaldeerd met de stroom die uit het netwerk gehaald wordt. Dit is de zogeheten ‘salderingsregeling’, die is ingesteld om het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.
Zonder die saldering zou ongebruikte stroom immers waardeloos zijn voor de eigenaar van de panelen – en daarmee een stuk minder aantrekkelijk om ze aan te schaffen.
Opslaan stroom in thuisbatterij
Er is een alternatief voor het terugleveren van stroom: de thuisbatterij. Daarmee wordt niet-gebruikte stroom thuis opgeslagen in een batterij. Zo kan de stroom alsnog gebruikt worden op momenten dat de zon niet schijnt. In Nederland heeft nog vrijwel niemand zo’n thuisbatterij – ze zijn duur en vanwege de salderingsregeling is het niet erg interessant om daarin te investeren.
Afbouw salderingsregeling
De salderingsregeling is niet oneindig. Volgens de huidige plannen start de afbouw van de regeling in 2023. Die afbouw houdt in dat er ieder jaar minder vergoed wordt voor teruggeleverde stroom. Het plan is dat de regeling in 2031 helemaal is afgebouwd.
Subsidie voor thuisbatterij i.p.v. saldering
Wat netbeheerder Liander betreft mag de salderingsregeling snel afgeschaft worden. Het elektriciteitsnet is al vol en wordt met al die zonnepanelen zonder thuisbatterij steeds voller. Liander stelt daarom voor om de burger subsidie te geven voor de aanschaf van een thuisbatterij in plaats van het salderen van teruggeleverde stroom.
4 reacties
Reactie op: Emiel van dinsdag januari 18, 2022 10:03
Een zonnepark gebruikt inderdaad zelf geen stroom maar levert die aan de gebruikers. Opslag in accu’s maakt het mogelijk om in perioden van geen of weinig opbrengst de eerder in accu’s opgeslagen stroom aan de gebruikers te kunnen leveren.
Reactie op: Gerard Burger van donderdag januari 20, 2022 13:08
En dat kan nog lang niet dus de oplossing is kernenergie en een put op de maan graven en daarin het afval storten.
Kunnen wij dat ook niet? Tja dan is er een probleem.
Reactie op: Dre van woensdag januari 19, 2022 11:03
Ach wat goed zeg en zo simpel ik ga jou simpel mans noemen
Reactie op: robert van donderdag januari 27, 2022 10:17
Stroom die je in de zomer opwekt kan je nooit tot de winter bewaren wanneer je het nodig hebt. Dus zonder salderingsregeling kan minstens de helft van de panelen er weer af over een paar jaar. Dit verhaal doet mij sterk denken aan Curacao met hun 3200 tropenzonuren per jaar, en waar de overheid en energiemaatschappij enkele jaren geleden ook hun uiterste best deden om zonnestroom te ontmoedigen en dwars te zitten. Vele panelen zijn daar voortijdig in de container verdwenen.