Hypotheekrentes gaan omhoog
De Nederlandse kapitaalmarktrente staat voor het eerst in ongeveer vijf maanden weer boven nul. Belangrijkste redenen van de stijgende rente zijn de sterk aantrekkende economie en de hoge inflatie. De hogere marktrentes werken ook door op de hypotheekmarkt: steeds meer hypotheekverstrekkers verhogen hun rentes.
Kapitaalmarktrente: wat is dat ook alweer?
De kapitaalmarktrente laat zien wat de Nederlandse overheid betaalt voor het lenen van geld. Het is de rente die geldt voor nieuwe staatsleningen met een looptijd van 10 jaar (staatsobligatie).
Geld toe bij negatieve rente
Staat deze rente onder nul – dan krijgt onze overheid dus geld toe bij het uitbrengen van zo’n staatsobligatie. Dat is lange tijd de situatie geweest. De afgelopen weken is de kapitaalmarktrente stap voor stap gestegen – waardoor deze inmiddels boven het nulpunt is uitgekomen.
Rente stijgt door inflatie
De oorzaak van de stijgende rente is vooral te vinden in de inflatie. Op de rentemarkten wordt met argwaan gekeken naar de stijgende inflatiecijfers. De Nederlandse inflatie (op basis van de Consumentenprijsindex) kwam in september 2021 uit op 2,7 procent. De gemiddelde inflatie in Europa kwam in september uit op 3,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008.
Hoge inflatie tijdelijk…
Veel experts en instanties gaan er vooralsnog vanuit dat de hoge inflatie van dit moment tijdelijk is. De wereldeconomie herstelt zich heel krachtig van de coronapandemie en dit leidt tot een grote vraag naar allerlei producten en grondstoffen. Hierdoor ontstaan tekorten en stijgen de prijzen soms explosief.
…of toch niet?
Veel partijen verwachten dus dat dit effect tijdelijk is, maar toch wordt er steeds meer gewaarschuwd dat de prijsstijgingen weleens wat langer aan zouden kunnen houden. Deze onzekerheid komt tot uitdrukking in de stijgende marktrentes.
Kapitaalmarktrente vs inflatie
In onderstaande grafiek is te zien dat de inflatie nu al geruime tijd hoger is dan de kapitaalmarktrente. Dat is economisch gezien niet heel logisch. Er lijken dus twee mogelijkheden: de inflatie gaat binnenkort weer omlaag of de kapitaalmarktrente gaat verder omhoog.
Hypotheekrente omhoog
Precies een week geleden verscheen op HomeFinance.nl een artikel met de titel: “Marktrente stijgt: zal de hypotheekrente volgen?“. Het antwoord is: ja. De afgelopen dagen geven banken steeds meer renteverhogingen door voor hypotheken. Voor de komende dagen zijn er ook alweer meerdere aangekondigd.
Kleine renteverhogingen
De verhogingen zijn vaak klein, de verwachting is zeker niet dat er ineens een grote stijging komt. Toch lijkt het niet voor de hand te liggen dat het laagterecord van de hypotheekrentes in de komende periode weer verbroken zal worden.
Vergelijk alle hypotheekrentes
Spaarrente omhoog?
Per vandaag gaat er ook een spaarrente omhoog. De Zweedse Nordax Bank – die via spaarplatform Raisin in Nederland een spaarrekening aanbiedt – verhoogt de rente van 0,10% naar 0,16%. Dit lijkt echter niet zo zeer een reactie op de oplopende marktrentes als wel een reactie op de introductie van de spaarrekening van Klarna. Met deze verhoging trekt Nordax de rente exact naar het niveau van Klarna.
Liever minder spaargeld dan meer
De kans is voorlopig klein dat andere spaarbanken massaal zullen volgen met een verhoging van de spaarrente. De hoeveelheid geld in de markt is zo groot, dat de meeste banken momenteel liever minder spaargeld willen binnenkrijgen dan meer…
Meld je aan voor onze maandelijkse Rente Update!
Eén reactie
Reactie op: Ben van woensdag oktober 13, 2021 11:06
Zolang de ECB ONDER INVLOED STAAT VAN goldmann Sachs zal de rente idioot laag blijven.Met name Italie-Draghi- zal hiervan blijven profiteren,om zo hun staatsschuld goedkoop te financieren.
Huizenkopers en gepensioneerden zijn hiervan de dupe.