Recordstijging prijsniveau lijkt niet te stoppen
De huizenprijzen blijven in een bizar tempo stijgen. De nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat het kopen van een huis in augustus 2021 gemiddeld 17,8 procent duurder was dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds september 2000.
Wederom een recordstijging
Vorige maand boekte de ontwikkeling van de huizenprijzen al een record met een stijging van 16,3% ten opzichte van juli 2020. Dat het nog harder kan gaan blijkt nu: in augustus kwam er nog 1,5% bij. Deze grafiek van het CBS laat zien wat er elke maand met de huizenprijzen is gebeurd:
78% hoger in 8 jaar tijd
De prijsstijging is in de afgelopen 20 jaar niet zo hoog geweest. Sinds 2000 is er veel gebeurd op de woningmarkt. De huizencrisis zorgde in 2013 voor een dieptepunt – daarna zijn de prijzen enorm gestegen. De huizenprijzen lagen in augustus 2021 bijna 78% hoger dan in juni 2013.
Minder woningen verkocht
Het aantal woningen dat daadwerkelijk werd verkocht is wel duidelijk minder dan vorig jaar.
Dit is deels te wijten aan het krimpende aanbod: er komen steeds minder huizen in de verkoop. Bovendien haken steeds meer mensen die een huis willen kopen af: de prijzen worden zo hoog dat ze de door hen gewenste woningen niet meer kunnen financieren.
Extreem lage hypotheekrente
Sinds de vorige bekendmaking van de huizenprijzen een maand geleden is ook de hypotheekrente nog verder gedaald. De laagste hypotheekrente bleek nóg lager te kunnen dan die al was. De hele maand september melden de banken nog steeds vooral verlagingen van de hypotheekrente.
Hoe sterk de hypotheekrente de afgelopen jaren is gedaald, blijkt wel uit onderstaande grafiek.
Laagste hypotheekrentes met Nationale Hypotheek Garantie
Huizenprijzen opgedreven door maximale hypotheek
Die extreem lage hypotheekrente zorgt ervoor dat huizenkopers een behoorlijk bedrag kunnen lenen op hun inkomen. Dat heeft de huizenprijzen ongetwijfeld opgedreven: wie een huis wil kopen zal dat doen als de financiering ervan binnen de mogelijkheden ligt.
Onroerend goed populair bij beleggers
Bovendien zijn huizen voor beleggers interessant door de extreem lage rente. Obligaties leveren weinig op, daardoor zoeken grote beleggers naar andere bestemmingen voor hun kapitaal. Onroerend goed is een populaire beleggingscategorie. Het gevolg: hogere huizenprijzen.
Te weinig aanbod van koophuizen
Naast de vraag naar huizen speelt het aanbod een grote rol bij de stijgende huizenprijzen. Er zijn weinig huizen te koop, waardoor er veel belangstellenden zijn die tegen elkaar opbieden om een woning te bemachtigen.
Prinsjesdag: één miljard extra voor woningbouw
Tijdens de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend de komende jaren één miljard extra uit te trekken voor het aanjagen van de woningbouw.
Troonrede: probleem niet snel op te lossen
Koning Willem-Alexander besteedde in zijn Troonrede ook aandacht aan de overspannen woningmarkt: hij noemde het een probleem dat helaas niet snel op te lossen is.
Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken!