Te hoge hypotheken en extra schulden
Koopstarters steken zich te diep in de schulden, vreest de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder concludeert dit uit een analyse van de financiële gegevens van mensen die voor het eerst een huis kopen.
Te hoge hypotheek
Maar liefst 20 tot 40 procent van de koopstarters lijkt een te hoge hypotheek te hebben ten opzichte van de wettelijke norm. Ze lenen € 50.000 tot € 70.000 teveel in vergelijking met die standaard berekening.
Studieschuld niet altijd gemeld
De analyse heeft betrekking op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode 2013-2018. In 2018 had meer dan 2 op de 5 koopstarters een studieschuld – maar 10% hiervan meldde deze waarschijnlijk niet bij het aanvragen van een hypotheek.
PL naast hypotheek
Bovendien bleek 1 op de 5 in 2018 ook een consumptief krediet (zoals een persoonlijke lening) te hebben naast de hypotheek. Nu de leennormen voor consumptief krediet aangescherpt zijn zou dit inmiddels minder vaak moeten voorkomen.
Naleving hypotheekregels
Een belangrijke vraag is in hoeverre de hypotheekregels worden nageleefd door de geldverstrekkers. Is er structureel sprake van overkreditering bij hypotheken? De AFM is al bezig met een onderzoek naar deze vraag.
Niet méér financieringsruimte geven!
Tot slot waarschuwt de AFM nog eens voor het effect van extra financieringsruimte voor koopstarters. Zolang het woningaanbod gelijk blijft zorgen stimuleringsmaatregelen enkel voor het verder opdrijven van de huizenprijzen. Hogere prijzen verkleinen de kansen van een koopstarter op een woning, bovendien moet deze zich dan nóg dieper in de schulden steken om te kunnen kopen.
Met onze maandelijkse Update Hypotheken ben je op de hoogte!
Eén reactie
Reactie op: Robert van maandag september 13, 2021 10:43
Op zich kan ik me hier wel in vinden. Maar wat gebeurt er dan? Er kan meer geleend worden, dus doet men dat. Het aanbod van woningen neemt maar beperkt toe. Want die recreatiewoningen worden in de praktijk al bewoond. Niet permanent overal, maar de meeste huisjes zitten vol. En die AOW’ers moeten ook weer ergens wonen. Dus het gevolg is dat de prijzen nog harder gaan stijgen. Er moet gewoon gebouwd worden. En snel!