Extra gespaard kapitaal blijft voor de helft op de bank staan
In de periodes van lockdown door corona is er fors gespaard in Nederland. Er werd tijdens de pandemie een recordbedrag bijgeschreven op de spaarrekeningen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de extra besparingen becijferd op 46 miljard euro.
Sparen in coronatijd
Het uitgeven van geld werd belemmerd door alle coronamaatregelen. Bovendien zorgde onzekerheid over de toekomst ervoor dat mensen hun geld minder makkelijk uitgaven. Ondertussen bleef het inkomen van de meeste Nederlanders op peil – mede door de steunmaatregelen van de overheid.
Helft blijft op bankrekening staan
Het gevolg is een enorme groei van het spaarkapitaal in ons land. De vraag is wat er met dit geld gaat gebeuren – zal de spaarder het snel alsnog uitgeven? Uit onderzoek van DNB blijkt dat het geld dat extra gespaard is maar voor een klein deel uitgegeven zal worden. De verwachting is dat de helft van het kapitaal op de spaarrekeningen blijft staan.
Bestedingsdoelen voor coronaspaargeld
De verwachting is dat 14% binnen een jaar besteed wordt, vooral aan consumptiegoederen als kleding, elektronische apparaten en auto’s. Dat zijn inhaaluitgaven, aankopen die nu extra gedaan worden.
Inhaaluitgaven
Ook vakanties, horeca, cultuur en recreatie zijn veel genoemde bestedingsdoelen. Dat valt echter niet onder de noemer ‘inhalen’ – dat zijn uitgaven die waarschijnlijk ook gedaan zouden zijn als er geen corona was geweest.
Eigen huis, schulden, beleggen en schenken
Bijna een vijfde van het gespaarde geld zal volgens DNB besteed worden aan de eigen woning: voor het kopen of verbouwen daarvan. Andere bestemmingen voor de extra gespaarde euro’s zijn het aflossen van schulden, beleggen en schenken.