Nieuwe leennormen per 1 april 2021
Vanaf morgen gaan de nieuwe normen voor geld lenen in. Door de nieuwe rekenmethodiek verandert de maximale lening – in de meeste gevallen pakt die lager uit.
Nieuwe methodiek voor bepalen maximale lening
Al in december werd dit aangekondigd: de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaven aan in overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM)en het Nibud te werken aan een nieuwe methodiek voor het bepalen van de maximale lening. De nieuwe Gedragscode consumptief krediet gaat in per 1 april 2021.
De nieuwe methodiek zorgt ervoor dat inkomsten en lasten nog preciezer in kaart worden gebracht waardoor het risico van overkreditering verder wordt verkleind. Zo worden bijvoorbeeld ook de daadwerkelijke kosten van kinderopvang en de auto meegenomen en wordt onderscheid gemaakt tussen huurders en bezitters van een eigen woning. Afhankelijk van de situatie in het huishouden van de individuele consument zullen mensen minder kunnen lenen.
Maximale lening beter afgestemd situatie aanvrager
Morgen is het dus zover: de invoering van de nieuwe leennormen in Nederland. Die houden in dat de inkomsten en kosten van een aanvrager preciezer in kaart worden gebracht dan voorheen. Het uitgangspunt qua kosten wordt het bedrag dat je werkelijk uitgeeft, in plaats van een algemeen vastgesteld gemiddelde. Dat kan zorgen voor een lagere maximale lening, of voor een hogere. Ook bij het inkomen wordt beter gekeken naar wat er echt binnenkomt.
Overkreditering voorkomen
De insteek van de nieuwe leennormen is dat de maximale lening beter aansluit bij de werkelijke financiële situatie van de aanvrager. Het doel is om overkreditering – het verstrekken van te grote leningen – te voorkomen. Bij de oude leennormen konden er op verschillende punten problemen ontstaan doordat mensen teveel konden lenen. De AFM riep vervolgens de NVB en VFN op om de leenregels aan te scherpen.
Meld je aan voor onze Update Lenen (1x per kwartaal)!