Minder kredieten én minder coderingen bij BKR
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) presenteerde gisteren een nieuwe versie van de Kredietbarometer. Dit is een rapport dat inzicht geeft in het aantal kredieten en betalingsproblemen in Nederland. De uitkomst van de Kredietbarometer is verrassend te noemen: sinds een jaar geleden zijn er minder openstaande kredieten en ook minder mensen met betalingsproblemen.
Minder kredieten & minder betalingsproblemen
Eind december 2020 hadden 8,8 miljoen Nederlanders een openstaand krediet. Dat waren er een jaar eerder nog 9,4 miljoen. Van die mensen met geregistreerde kredieten had eind 2019 4,75% (695.000) betalingsproblemen, eind vorig jaar was dat 4,59% (657.000). Duidelijk gedaalde cijfers – met als negatieve uitzondering de leeftijdsgroep tot 25 jaar. Daar stegen de betalingsproblemen: van 32.000 eind 2019 naar 34.000 afgelopen december.
Het BRK tempert het positieve bericht met een belangrijke kanttekening:
Het is een positieve ontwikkeling dat minder mensen met betalingsproblemen kampen, ondanks de coronapandemie. Wel moeten we ons er rekenschap van geven dat dit mogelijk het gevolg is van de steunmaatregelen van de overheid. Daarbij zijn veel kredietaanbieders, zoals banken, op dit moment coulanter dan normaal en er zijn veel preventieve betalingsregelingen getroffen. De verwachting is dat het aantal betalingsproblemen in de toekomst toeneemt.
Daarnaast wijst Van den Bosch op het belang van aandacht voor de groeiende groep jongeren met betalingsproblemen. Jongeren hebben vaak een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en lopende studieschulden, wat hun financiële toekomst niet rooskleurig maakt.