Berekening maximale lening aangescherpt
Er komen strengere regels voor geld lenen: de manier waarop bepaald wordt hoeveel je mag lenen gaat op de schop. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de brancheverenigingen aangespoord tot het aanscherpen van de leenregels.
Maximale lening berekenen met leennormen
Het berekenen van het bedrag dat je maximaal mag lenen gaat volgens een vaste methode: de leennormen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) stellen die leennormen jaarlijks vast – de bij hen aangesloten kredietverstrekkers gebruiken die normen bij het bepalen van de maximale lening.
Niet altijd verantwoorde kredieten
In de praktijk bleek dat het toepassen van de leennormen niet altijd leidde tot verantwoorde kredieten. De AFM deed onderzoek naar verantwoorde kredietverstrekking en constateerde daarbij verschillende tekortkomingen. Daarop heeft de toezichthouder de NVB en de VFN opgeroepen hun leennormen aan te scherpen.
Plicht tot verantwoorde kredietverstrekking
De leennormen zijn niet wettelijk vastgelegd, de plicht tot verantwoorde kredietverstrekking wel. Die verplichting is een open norm: kredietverstrekkers moeten er zelf invulling aangeven. Dat doen ze met het hanteren van de leennormen.
Leennormen worden aangescherpt
De NVB en de VFN hebben nu aangegeven hun leennormen aan te scherpen. Kredietverstrekkers moeten de financiële positie van hun klant daarmee nauwkeuriger bepalen, waardoor het krediet beter aansluit op wat die financieel kan dragen. Afhankelijk van de situatie kan dat ervoor zorgen dat mensen minder kunnen lenen.
In de nieuwe methode zullen kredietverstrekkers lasten en inkomsten nog preciezer in kaart brengen zodat de kans op overkreditering verder wordt verkleind. Zo zullen bijvoorbeeld kosten voor kinderopvang, de auto en de eigen woning worden meegenomen.
De nieuwe regels (Gedragscode consumptief krediet) gaan in per 1 april 2021. Tussen 1 januari en 1 april gaan kredietverstrekkers werken met een opslag op de huidige uitkomst die het verschil tussen de oude en de nieuwe leennormen benadert. Met deze overgangsmaatregel willen ze het risico op overkreditering (teveel lenen) al eerder verkleinen.
Meld je NU aan voor onze Update Lenen, eens per kwartaal in je mailbox!