Bestaande koopwoningen waren in oktober 9,1 procent duurder dan een jaar eerder
De huizenprijzen blijven maar stijgen. Het CBS heeft bekendgemaakt dat bestaande koopwoningen in oktober liefst 9,1 procent duurder waren dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging van de huizenprijzen in bijna 2 jaar! Ook het aantal transacties was met 22.146 bijna 18 procent hoger dan in 2019. Van de coronadip waar veel economen eerder dit jaar vanuit gingen, is – tot nu toe – dan ook volstrekt geen sprake.
Grote krapte op de woningmarkt
De belangrijkste reden dat de huizenprijzen maar blijven doorstijgen, is de krapte op de woningmarkt. Er is gewoonweg veel meer vraag dan aanbod. Om vraag en aanbod wat meer in evenwicht te brengen, zijn nieuwe woningen nodig: heel veel nieuwe woningen. Maar het ziet er niet naar uit dat die er in de komende jaren gaan komen.
De woningnood is zo groot, dat NVM voorzitter Onno Hoes eerder deze week bij WNL op Zondag een oproep deed om zo spoedig mogelijk met een noodplan te komen voor de woningmarkt. ,,Er worden wel huizen gebouwd, maar veel en veel te weinig. En als ze al worden gebouwd, is het de vraag of het de goede huizen op de juiste plek zijn”, aldus Onno Hoes.
Extreem lage hypotheekrentes
Een andere reden dat veel mensen een (ander) koophuis zoeken is de extreem lage hypotheekrente. En die rentes blijven maar dalen. Vandaag nog werden op een aantal veelgekozen renteperioden nieuwe laagterecords behaald. Hieronder vindt u een overzicht van de laagste hypotheekrentes die momenteel mogelijk zijn voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
NHG = Nationale hypotheek garantie | 100% is een tophypotheek zonder NHG
Vergelijk alle hypotheekrentes
Wijziging overdrachtsbelasting
Een andere reden die wordt gegeven voor de sterke stijging van het aantal transacties en de woningprijs in de afgelopen periode, is dat vastgoedbeleggers dit jaar nog graag wat transacties afronden. Vanaf 1 januari 2021 gaan zij namelijk veel meer overdrachtsbelasting betalen: 8 procent in plaats van de huidige 2 procent. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat veel beleggers transacties naar voren halen om de hogere belasting te ontlopen.
Dat doe je met onze GRATIS Update Hypotheken in je mail!