NHG komt met uniforme corona-vragenlijst voor hypotheekaanvragen
De impact van de coronacrisis op de huizen- en hypotheekmarkt valt vooralsnog mee. Maar dat wil niet zeggen dat marktpartijen zich geen zorgen maken over de toekomst en dat het “business as usual is” voor mensen die een hypotheek nodig hebben. Veel geldverstrekkers vragen namelijk bij een hypotheekaanvraag naar de impact van de crisis op het huidige en toekomstige inkomen van de aanvrager.
Omdat geldverstrekkers daar momenteel verschillend mee omgaan, heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vandaag een uniforme corona vragenlijst online gezet. NHG wil graag een uniforme aanpak om het zo duidelijk mogelijk te houden voor de consument en om het adviestraject eenvoudig te houden.
Welke vragen?
NHG vindt het belangrijk dat hypotheekinstellingen en hypotheekadviseurs aandacht hebben voor de impact van de coronacrisis op mensen die nu een hypotheek aanvragen. De vragen richten zich dan ook met name op de bestendigheid van het inkomen en de daarmee samenhangende (toekomstige) betaalbaarheid van de hypotheeklasten.
Hypotheekinstellingen behouden hierbij hun vrijheid om een eigen acceptatiebeleid toe te passen op de antwoorden. NHG geeft aan aanvragen niet specifiek extra te gaan controleren. Maar geeft wel aan dat ze “monitoring in zullen zetten, zodat ze afwijkingen van het gemiddeld percentage achterstandsmeldingen tijdig kunnen signaleren.”
Nationale Hypotheek Garantie populair
Bij het afsluiten van een hypotheek – tot een bedrag van 310.000 euro – wordt vaak gekozen voor Nationale Hypotheek Garantie. NHG heeft een aantal voordelen, waarvan de rentekorting voor consumenten wel de belangrijkste is. Het verschil tussen de hypotheekrente met en zonder NHG kan per hypotheekinstelling fors verschillen. Maar om een beeld te geven, hebben we hieronder de laagste hypotheekrentes op een rij gezet voor hypotheken met en zonder NHG (annuiteitenhypotheken waarbij het hypotheekbedrag gelijk is aan de waarde van de woning).
Bron: HomeFinance.nl
Duidelijk is dat de rente dankzij NHG al snel een half procent lager uit kan vallen.