Amerikaanse centrale bank neemt ingrijpende maatregelen om economie te stimuleren
De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft zondagavond onverwacht de rente met een vol procent verlaagd. De Amerikaanse rente komt nu uit op een niveau van 0% tot 0,25%. Daarnaast zal de Fed in de komende tijd voor minimaal 700 miljard dollar aan schuldpapier opkopen. Hierdoor komt er veel extra kapitaal beschikbaar in de markt. Deze maatregelen worden ingezet om de economische schade van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.
Tweede verlaging in korte tijd
De renteverlaging kwam gisteravond onverwacht. Net als de vorige renteverlaging die nog maar 2 weken geleden doorgevoerd werd. Duidelijk is dat de Fed er alles aan doet om de banken te steunen zodat de kredietverlening aan bedrijven en consumenten niet opdroogt.
ECB heeft rente niet verlaagt
De Europese centrale bank (ECB) heeft de afgelopen week wel allerlei maatregelen bekengemaakt maar heeft daarbij de officiële rentetarieven niet verlaagd. Dat is ook lastig, omdat de rente in Europa al tijden op 0 staat. Veel ruimte om het rente-instrument in te zetten is/was er dus gewoon niet.
In onderstaande grafiek ziet u het historische verloop van de Amerikaanse en Europese rente sinds het begin van deze eeuw. Duidelijk is dat de Amerikanen nadat de economie hersteld was van de kredietcrisis over zijn gegaan om de rente in stappen te verhogen. In Europa is dit niet gebeurd.
Rentebron: ActueleRentestanden.nl
Toch hadden de markten wel een rentedaling van de ECB verwacht. De marktrentes reageerden dan ook met een stevige stijging. In onderstaande grafiek zetten we de ontwikkeling van de geldmarktrente (1 maands Euribor rente) en de kapitaalmarktrente (10 jaars Nederlandse staatslening) van de laatste paar maanden op een rij. Duidelijk is de sterke stijging – vooral bij de kapitaalmarktrente – nadat de maatregelen van de ECB afgelopen week bekendgemaakt werden.
Dat wil niet zeggen dat de ECB niets doet: banken kunnen sinds afgelopen week goedkoper lenen bij de ECB en de centrale bank gaat miljarden euro’s in de markt pompen door meer obligaties in te kopen. De vraag is echter of dit voldoende zal zijn.
Eén reactie
Reactie op: Hans van maandag maart 16, 2020 20:41
Helemaal mee eens. De rentes gaan volgens mij zeker omhoog.