Fed verlaagt de rente met een half procent om economie te steunen
De Amerikaanse centrale bank heeft zojuist de rente met een half procent verlaagd. De Amerikaanse rente komt door de renteverlaging uit tussen de 1 en 1,25 procent. Met de renteverlaging wil de Fed voorkomen dat de Amerikaanse economie een flinke vertraging oploopt vanwege het coronavirus.
Meer renteverlagingen door centrale banken
De Amerikanen zijn niet de eersten die de rentes vanwege het coronavirus hebben verlaagd. Vanochtend nam de Australische centrale bank al een vergelijkbare maatregel. En ook in andere landen hebben centrale banken al gezinspeeld op het verlagen van de rente. Door het verlagen van de rentes hopen de centrale banken de economie te stimuleren. Veel experts zijn van mening dat deze stimulans hard nodig zal zijn om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus tegen te gaan.
Overzicht van de rentes van de grootste centrale banken
Tussentijdse aanpassingen komen weinig voor
Dat de Amerikaanse centrale bank de economische gevolgen van het coronavirus serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat deze renteverlaging tussentijds bekend is gemaakt. Dus niet tijdens een reguliere vergadering. Dat is niet meer gebeurd sinds de financiële crisis, in oktober 2008 nadat de bank Lehman Brothers was omgevallen. Bovendien betreft het een rentedaling van een half procent terwijl de rente de laatste jaren vaak met een kwart procent gewijzigd is.
Wat gaat de ECB doen?
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren beloofd actie te zullen ondernemen om de economie van de eurozone te ondersteunen als dat nodig is. De ECB kan echter de rente die banken moeten betalen om geld bij hen te lenen niet verlagen. De europese rente staat namelijk al jaren op 0. De centrale bank kan wel de rente die banken moeten betalen als ze geld storten bij de ECB verder verlagen. Ook dit is een maatregel die het voor banken aantrekkelijker maakt om geld in de markt te pompen en kan dus de economie stimuleren.