Minister Hoekstra vindt verbieden niet nodig
Gisteren heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer antwoord gegeven op de zorgen over de ontwikkeling van de spaarrente. De angst voor een negatieve spaarrente is groot, dus vroeg o.a. de Consumentenbond om een verbod op zo’n negatieve rente.
Verbod op negatieve rente niet nodig en geen goed idee
In zijn Kamerbrief zet Hoekstra uitgebreid uiteen waarom hij zo’n verbod niet gaat instellen. Tenminste: voorlopig niet. Hij vindt het op dit moment niet nodig en niet wenselijk om deze stap te zetten. Voor dit besluit heeft hij overleg gevoerd met de vier grootbanken (Rabobank, ING, ABN Amro en Volksbank – moeder van SNS, ASN Bank en RegioBank). Die hebben aangegeven in de nabije toekomst geen negatieve rente in rekening te zullen brengen bij ‘gewone spaarders’. Hieronder verstaan ze de klanten met een spaarkapitaal tot € 100.000. De Nederlandsche Bank heeft bovendien voor de minister uitgewerkt waarom het instellen van een verbod geen goed idee is.
De conclusie van minister Hoekstra:
Deze inzichten leiden voor mij tot de conclusie dat het op dit moment niet nodig is om een wettelijk verbod in te voeren op het aantrekken van gelden tegen een negatieve rente. Het zou, gegeven de uitingen van banken en de nadelen van een verbod, ook niet proportioneel zijn. Dat neemt niet weg dat ik een negatieve rente voor gewone spaarders zeer ongewenst vind, en het van groot belang vind dat gewone spaarders voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst significant worden beperkt dan zal ik het onderwerp opnieuw ter hand nemen, en indien opportuun ook wetgeving overwegen.
Hij vindt het dus van groot belang dat er genoeg mogelijkheden zijn om te bankieren bij een bank die géén negatieve rente rekent. Vooralsnog zijn die er voldoende, een verbod is dan ook op dit moment niet aan de orde.