Inflatie in Nederland blijft veel hoger dan het Europese gemiddelde
De Nederlandse consumentenprijzen zijn in november met 2,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee komt de Nederlandse inflatie in november een fractie lager uit dan in oktober (2,7 procent). De inflatie in Nederland blijft veel hoger dan het Europese gemiddelde dat in november uitkwam op 1,0 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).
Opvallendste veranderingen
Het CBS geeft altijd aan welke producten en diensten qua prijsverandering de meeste impact hadden. In de afgelopen maand waren vliegtickets goedkoper dan een jaar geleden en had de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen, elektriciteit en gas een verlagend effect op de consumentenprijzen. Daar tegenover stond dat de consument verhoudingsgewijs meer geld kwijt was aan brandstoffen (benzine).
Nederland versus Europa
De Nederlandse inflatie loopt nu al een tijdje uit de pas bij de meeste andere landen in Europa. Om Europese inflatiecijfers met elkaar te vergelijken, bestaat de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Deze komt voor Nederland in november ook uit op 2,6%. Dat is beduidend hoger dan de gemiddelde prijsstijging in de eurozone. Deze kwam in november uit op 1,0 procent (wel hoger dan de 0,7 procent in oktober).
In onderstaande grafiek hebben we de Nederlandse inflatie en de Europese inflatie naast elkaar gezet. Sinds begin dit jaar ligt de inflatie in Nederland een stuk hoger. Dit komt volgens het CBS onder andere door de verhoging van het lage BTW tarief en de energiebelasting aan het begin van het jaar.
Bron: HomeFinance.nl / CBS
Effect op sparen en lenen
De inflatie is slecht nieuws voor spaarders en goed nieuws voor mensen met een lening of hypotheek. Omdat de inflatie momenteel veel hoger is dan de spaarrente, neemt de koopkracht van mensen die geld sparen af. Dus hoe langer je geld op een spaarrekening zet, des te minder je van dat geld kunt kopen.
Voor mensen die een hypotheek hebben is inflatie goed nieuws. De maandlasten van die hypotheek voelen dankzij de inflatie minder zwaar aan. Dat geldt zeker als de hypotheekrente die betaald wordt lager is dan de inflatie.
In onderstaande grafiek hebben we de Nederlandse inflatie (CPI), de spaarrente voor een spaarrekening zonder voorwaarden en de 10 jaars hypotheekrente op een rij gezet. De huidige situatie waarbij de inflatie veel hoger is dan zowel de hypotheekrente als de spaarrente is hoogst uitzonderlijk.
Bron: HomeFinance.nl / CBS