Oversluiten van je lopende lening kan geld besparen
Een lening… tja, die sluit je af als je geld nodig hebt dat niet op je spaarrekening staat. Er is iets waar je écht geld aan moet (of nou ja, wilt) uitgeven en als je dat niet hebt, dan ga je geld lenen. Daar is ook niets mis mee – als je maar zeker weet dat je de ruimte in je maandbudget hebt om die lening ook weer netjes af te betalen.
Geld lenen kost geld
Eén dingetje: geld lenen kost natuurlijk wel geld. Je betaalt rente aan de bank die jou de lening verstrekt, dat is logisch. Die rente maakt de uitgave die je doet duurder dan wanneer je het van je eigen geld zou betalen. Ook weer niet erg, als je dat maar in beeld hebt.
Weet jij hoeveel zo’n lening dan kost?
Maar als ik je nou vraag: wat kost zo’n lening dan – kun jij daar dan zo antwoord op geven? Heb je enig idee van de stand van de leenrente? Het zou me verbazen, simpelweg omdat ik het zelf niet eens zo uit de losse pols kan roepen.
Leningen vergelijken
Natuurlijk kan ik het nakijken in onze vergelijkingen voor geld lenen, die hebben we tenslotte hier op HomeFinance.nl. We hebben er zelfs nog een speciale site voor: Lening.nl. En gaat het puur om de rentes, dan kan ik ook onze rentesite Actuelerentestanden.nl nog raadplegen. Je zou denken dat ik het zó zou kunnen oplepelen, de laagste rente enzo.
Maar dan moet ik je teleurstellen: dat kan ik niet. Ik ben dan ook niet degene in ons bedrijf die dagelijks de rentes bijhoudt en alle rentewijzigingen doorvoert in onze systemen. Ik schrijf teksten, en als een bericht over lenen gaat is het voor mij vroeg genoeg om de rentes weer eens te bekijken.
5 koplopers met laagste rente voor PL
De uitslag vandaag: de laagste rente voor een persoonlijke lening staat op 3,9%. Nog steeds, ondanks een aantal recente renteverlagingen bij kredietverstrekkers. Die verlagingen zorgden ervoor dat er nu 5 ‘goedkoopste kredieten’ zijn met allemaal die rente van minimaal 3,9%.
Vergelijking persoonlijke leningen HomeFinance.nl – 4 december 2019
Minimale en maximale rente: laagste rente niet voor iedereen
Zijn deze PL-letjes nu echt allemaal even goedkoop? Niet helemaal. Je ziet in de tabel een minimale en een maximale rente staan. Bij DEFAM en Freo zijn die aan elkaar gelijk, maar bij de andere drie zie je dat de maximale rente toch behoorlijk boven die 3,9% ligt. Zij werken met ‘risk based pricing’: een systeem waarbij de rente die je gaat betalen afhankelijk is van je profiel. Daarmee bepalen ze het risico dat ze lopen op terugbetalingsproblemen met de lening, en daaruit volgt dan weer een rentetarief. Een lening aanvragen bij deze drie betekent dus niet dat je een offerte krijgt met die laagste rente. Het kán wel, dus je kunt altijd nagaan wat ze je bieden.
Vaste rente voor iedereen – maar kun je die ook krijgen?
DEFAM en Freo hebben een vaste rente voor iedereen – met als kanttekening dat ze natuurlijk wel een acceptatiebeleid hebben. Het kan dus zo uitpakken dat een aanvraag bij DEFAM niet geaccepteerd wordt, terwijl je diezelfde lening bij Findio wel kunt krijgen – alleen dan met een wat hogere dan die minimale rente.
Wat betaal jij voor je lopende lening?
Okay, nu weten we allebei weer even wat geld lenen kost. Tenminste, als je nu een nieuwe lening afsluit. Maar misschien heb jij wel al een lening lopen. Dan ben ik natuurlijk benieuwd wat je daarvoor aan rente betaalt. Als die al een paar jaar loopt is de kans groot dat dit ruim meer is dan de tarieven die je hierboven ziet. Kijk maar hieronder wat de leenrente de afgelopen jaren heeft gedaan:
Geld besparen met oversluiten
Ik zeg: als je een lopende lening hebt, ga het checken! Zet een herinnering in je telefoon of agenda dat je dit ook echt gaat doen. Je kunt er simpelweg leuk geld mee besparen… Als je qua inkomsten, uitgaven en BKR-registratie in staat bent om een lening af te sluiten kun je ook oversluiten: je huidige lening aflossen vanuit een nieuwe lening. Die nieuwe lening heeft een lagere rente, dus ook al houd je bedrag en einddatum gelijk – dan krijg je er een lagere maandlast voor terug. Mooi meegenomen toch?