Huizenprijsstijging vlakt wel af
Bestaande koopwoningen waren in mei 2019 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee is de gemiddelde huizenprijs hoger dan bij de vorige piek in augustus 2008. Bestaande koopwoningen waren nog nooit zo duur. De prijsstijging vlakt wel af. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.
Nieuw hoogtepunt
In de periode voor de financiële crisis stegen de huizenprijzen snel. In augustus 2008 werd een piek bereikt waarna de huizenprijzen als gevolg van de financiële crisis fors daalden. In juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien zijn de gemiddelde huizenprijzen met ruim 37 procent gestegen. Alhoewel de huizenprijzen nog steeds stijgen, blijkt uit cijfers van het CBS en het kadaster dat de prijsstijging sinds begin dit jaar steeds minder snel gaat.
Lage hypotheekrente
Er zijn meerdere redenen voor de sterke stijging van de huizenprijzen sinds 2013. Allereerst de economische situatie. De financiële crisis heeft er destijds flink ingehakt, maar werd gevolgd door een lange periode van economische groei. Daarnaast is er heel veel vraag naar koopwoningen en is er de laatste jaren veel te weinig gebouwd. De vraag naar koopwoningen is veel groter dan het aanbod wat natuurlijk een opdrijvend effect op de prijs heeft. Verder is de hypotheekrente de laatste jaren enorm gedaald (zie onderstaande grafiek). We zitten op dit moment op historisch lage renteniveaus waardoor mensen goedkoop kunnen lenen. Ook dat drijft de huizenprijzen omhoog.
Bron: HomeFinance.nl
Verwachtingen voor de toekomst
De verwachting is dat de rentes voorlopig nog wel even laag zullen blijven. Omdat er nog steeds te weinig huizen gebouwd worden zal de vraag naar woningen het aanbod ook nog wel even overstijgen. Maar de economische groei is wel een vraagteken. Steeds meer economen gaan ervan uit dat de economische groei in de komende jaren zal afnemen. Daarbij helpt het niet dat er nogal wat internationale ontwikkelingen zijn die de economie fors zouden kunnen raken. Denk aan de economische problemen in Italië, de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. Deze ontwikkelingen maken de kans op economische tegenvallers groter.
De verwachting in de markt is dat de huizenprijzen voorlopig nog zullen blijven stijgen, maar veel minder snel dan we de laatste jaren gewend waren.