Huiseigenaren wachten op duidelijkheid van de overheid
Ruim 40 procent van de Nederlandse huiseigenaren verwacht niet binnen 5 jaar de eigen woning te verduurzamen. Allereerst omdat ze verwachten dat het verduurzamen in de toekomst goedkoper wordt. Maar nog belangrijker is dat onduidelijk is welke financiële regelingen vanuit de overheid kunnen worden verwacht. Dit blijkt uit het onderzoek “Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw” van het Nibud.
Gebrek aan financiële middelen
Het verduurzamen van woningen staat hoog op de maatschappelijke agenda. Deels omdat het energiebesparing oplevert en daarmee bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar ook deels omdat verduurzaming voor huishoudens een lagere energierekening en dus lagere maandlasten betekent.
Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat met name de financieel zwakke huishoudens veel baat zouden hebben bij het verduurzamen van hun woning. Huizen met een slechter energielabel (D, E, F of G) komen vaker voor in deze groep. Deze groep heeft vaak echter zelf geen financiële middelen om de benodigde investeringen te kunnen doen en is hierbij afhankelijk van mogelijke financiële steun van de overheid.
Steun van de overheid
Meer dan de helft van alle huiseigenaren vindt ook dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Veel mensen verwachten dat er in de toekomst regelingen komen die het verduurzamen financieel aantrekkelijker zullen maken. Een aanzienlijk deel van de huiseigeneren wacht daarom met verduurzamen totdat duidelijk wordt wat deze regelingen zullen zijn.
Nibud: kabinet moet snel duidelijkheid verschaffen
Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is deze onzekerheid niet goed. Hij spoort het kabinet daarom aan om snel duidelijkheid te verschaffen: “Het Nibud vindt het jammer dat eigenaren door onzekerheid over overheidsbeleid worden gehinderd in het nemen van stappen om verduurzaming te realiseren. Het is van belang om huiseigenaren zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden”.