Twintigers bereiken belangrijke mijlpalen in leven steeds later
Twintigers bereiken steeds later belangrijke mijlpalen in hun leven. Denk hierbij aan het moment waarop ze uit huis gaan, een huis kopen, stoppen met studeren en een vaste baan krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
CBS onderzoek: 2008 ten opzichte van 2018
Het CBS heeft een onderzoek gedaan waarin de twintigers in 2018 vergeleken werden met de twintigers in 2008. Over de hele linie blijken Nederlandse twintigers tegenwoordig belangrijke stappen in de levensloop steeds wat later te zetten. Dat begint al bij de studie. De twintigers van nu studeren langer dan de twintigers van 10 jaar geleden. Dit valt deels toe te schrijven aan het feit dat tegenwoordig een groter aandeel twintigers een hbo- of universitaire opleiding volgt.
Gevolg hiervan is dat twintigers steeds later op de arbeidsmarkt terechtkomen. En op het moment dat ze beginnen met werken, blijkt dat ze vaker een flexcontract aangeboden krijgen dan een vast contract. In 2008 had de helft van de 24-jarigen nog een vaste baan. In 2018 werd die 50% grens pas gehaald bij 27-jarigen.
Woningmarkt
Twintigers blijven steeds langer bij hun ouders wonen. Dit bleek ook al uit eerdere onderzoeken. Begin 2018 woonde de helft van de 23-jarigen niet meer in het ouderlijk huis, begin 2008 was dit zo op 22-jarige leeftijd. Een belangrijke reden om bij de ouders te blijven wonen is dat het financieel gezien steeds lastiger wordt om uit te vliegen. Zo blijven steeds meer studenten tijdens hun studie thuis wonen. Deels komt dit door het nieuwe leenstelsel (minder ondersteuning vanuit de overheid) en deels doordat de kamerhuur maar blijft stijgen.
Bron: CBS
Op het moment dat het ouderlijk huis dan eindelijk wordt verlaten, wordt steeds minder snel gekozen voor een koopwoning. Dit lijkt een gevolg van een aantal ontwikkelingen. Zo zijn de huizenprijzen – mede dankzij de lage hypotheekrentes – de laatste jaren fors gestegen waardoor een koophuis steeds duurder wordt. Wat ook niet helpt is dat de hypotheekregels een stuk strenger zijn geworden. Denk maar aan het feit dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is om de kosten koper mee te financieren waardoor je als huizenkoper eigen geld mee moet brengen bij het kopen van een huis. Omdat steeds meer studenten afstuderen met een (forse) studielening, is het inbrengen van eigen geld heel lastig. Bovendien is het makkelijker om een hypotheek te krijgen met een vaste baan. Zoals al aangegeven, bieden werkgevers tegenwoordig werknemers minder snel een vast contract aan. Het verkrijgen van het benodigde hypotheekbedrag is daarmee voor veel twintigers lastiger geworden.
Bron: CBS