De achtergrond van de lagere hypotheekrente
Het nieuwsberichtje dat ik eerder deze week schreef, over de daling van de hypotheekrente bij veel banken, zit nog steeds in m’n hoofd. En dan met name de combinatie met de Open Huizen dag van aankomende zaterdag. Hypotheekshop zag dat als een reden voor de renteverlagingen die vorige week doorgevoerd werden.
Open Huizendag als reden voor lagere hypotheekrente?
Die Open Huizendag zie je nu natuurlijk overal langskomen. Daar heeft Hypotheekshop ook baat bij – de shops zijn vaak samen met een makelaar gevestigd. Als ik eerlijk ben denk ik niet dat de banken hun hypotheekrente verlagen speciaal voor die Open Huizendag van de NVM. Wel denk ik dat Hypotheekshop in de dalende hypotheekrente een aanleiding zag om die dag nog even mooi onder de aandacht te brengen in haar nieuwsvoorziening naar de media.
Lagere kapitaalmarktrente
Een veel logischer verklaring voor de verlagingen van de hypotheekrente lijkt mij de daling van de kapitaalmarktrente de laatste tijd. De rente voor de 10-jaars staatslening stond op 21 maart nog op 0,647% en op 29 maart was dat ruim 0,12% lager op 0,525%. Dat is een pittige daling, ik vind het niet gek dat banken dat doorvertalen naar de hypotheekrente. Dat willen we toch ook allemaal?!
Rentestijging goed voor woningmarkt?
Of nou ja, Klaas Knot niet. Die heeft liever dat de rente stijgt – dat zou goed zijn voor de woningmarkt. Dan kunnen mensen minder lenen en dat voorkomt dat het prijsniveau nog verder oploopt. Daar zit qua redenering natuurlijk wel wat in. Alleen gaat het de starter – die nu al niet genoeg kan lenen om een huis te kopen – niet helpen. Een hogere hypotheekrente betekent immers een lagere maximale hypotheek.
Goed, terug naar die Open Huizendag. Ik denk dus niet dat hypotheekverstrekkers hun rente daarvoor verlagen. Maar ik kan me natuurlijk enorm vergissen.
Eén reactie
Reactie op: De Hypotheekshop van donderdag april 5, 2018 14:33
En daarbij is de rente op de kapitaalmarkt sinds begin februari al weer een stuk gedaald, waardoor de rentemarge voor geldverstrekkers inmiddels wat ruimer is geworden.