Salarisverhoging Ralph Hamers ING: 50%
De media waaronder de kranten hebben vorige week uitgebreid over de nieuwste “geldwolf” van Nederland bericht. Zelfs de heren en dames in Den Haag stonden op hun achterste benen. De topman van ING Ralph Hamers heeft een loonsverhoging gekregen van 50%. Zijn inkomen in 2017 was 2.006.000 euro. In 2018 wordt dit inkomen verhoogd naar 3.045.000 euro. Volgens de informatie van de Telegraaf is dit het basissalaris en een vast aandelenpakket.
Duizenden ING-medewerkers ontslagen
Wie even Google hanteert, zal al snel lezen dat ING de afgelopen jaren veel werknemers heeft ontslagen. Het gaat dan over een paar duizend werknemers. Ook de komende jaren zullen er nog duizenden mensen ontslagen worden. Ik spreek regelmatig werknemers van banken. Deze gaan een onzekere toekomst tegemoet. Door de automatisering worden veel hypotheekstukken niet meer persoonlijk gecontroleerd. Bovendien zijn er niet veel complexe hypotheken meer die worden afgesloten. Gevolg minder werk wat gedaan moet worden door minder mensen. Voor ontslagen werknemers van ING is het natuurlijk onbegrijpelijk dat de persoon die verantwoordelijk is voor hun ontslag een salarisverhoging krijgt van meer dan 1 miljoen euro.
Vergelijking met het buitenland
Ter verdediging van dit soort salarissen wordt er gewezen naar het buitenland. Dan is zelfs een salaris van 3 miljoen nog weinig. Wij “moeten” mee anders kunnen wij geen “top” bestuurders meer aantrekken. Als ik dan even terugkijk zie ik dat in het verleden veel topbestuurders enorme fouten hebben gemaakt (bankencrisis). Bovendien ben ik van mening dat er altijd goede bestuurders zijn die het werk ook voor een lager salaris goed zullen doen.
Vertrouwen naar dieptepunt
Nog opvallender vind ik dat voormalig Minister president Balkenende zijn goedkeuring heeft gegeven aan deze salarisverhoging. Onder zijn bewind werd de Balkenendenorm ingevoerd. Het lijkt een standaard norm te worden dat ministers iets roepen en dit naderhand gewoon niet nakomen. Dit laatste zorgt ervoor dat het vertrouwen in “leidinggevende” personen daalt naar het dieptepunt. Hetzelfde is natuurlijk ook van toepassing betreffende de banken. Eerst flinke fouten maken, dan gered moeten worden van de ondergang, en daarna als het goed gaat, lekker geld graaien uit de winst die gemaakt is. In ieder geval is iedere Nederlander de dupe van dit soort praktijken. Helaas zal er de komende jaren niets veranderen.
** UPDATE: ING HEEFT DE SALARISVERHOGING ALSNOG INGETROKKEN **