Alsnog NHG uw bestaande hypotheek? Misschien kan het!
Kijkt u weleens met frustratie naar de lage hypotheekrentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Omdat u zelf geen NHG op uw hypotheek heeft en dus meer rente betaalt? Misschien is het wel mogelijk om deze over te zetten naar een hypotheek met NHG!
Lagere hypotheekrente met NHG
Voor een hypotheek met NHG vraagt de bank een lagere hypotheekrente dan zonder die zekerheid. Dat is niet vreemd: het risico dat er een restschuld overblijft bij gedwongen verkoop is niet voor de bank. In die situatie krijgt de bank de overgebleven hypotheeksom vergoed vanuit NHG. Omdat het risico van een hypotheek vertaald wordt in de rente is het logisch dat een hypotheek met NHG een lagere hypotheekrente heeft.
Alsnog NHG aanvragen
Misschien kwam u op het moment dat u uw huis kocht niet in aanmerking voor NHG. Dat is jammer, want dan betaalt u een wat hogere rente voor uw hypotheek. Kunt u misschien alsnog NHG voor uw hypotheek aanvragen? Formuliertje invullen, kosten betalen, klaar? Nee, zo eenvoudig werkt het niet. Toch is het in sommige situaties wel mogelijk om alsnog NHG voor uw hypotheek te krijgen.
NHG bij oversluiten hypotheek
Eigenlijk zijn het twee situaties. In NHG termen zijn dat:
- Kwaliteitsverbetering
- Eigendomsvergroting
Met kwaliteitsverbetering bedoelen ze een verbouwing, alhoewel het niet per se hoeft te gaan om een grote investering. Ook de aankoop van een kleine hoeveelheid bouwmaterialen valt onder kwaliteitsverbetering. U leest er meer over in de blog over hypotheek oversluiten voor verbouwing. Waar u wel rekening mee moet houden: het geld voor de verbouwing wordt in een depot geplaatst – u kunt het alleen gebruiken als er nota’s tegenover staan.
Eigendomsvergroting, dat kan verschillende achtergronden hebben. Relatiebeëindiging bijvoorbeeld, waarbij één van de ex-partners het eigendomsdeel van de ander overneemt. De overnemende partner kan dan de hypotheek oversluiten naar een lening met NHG.
Maar ook bij erfopvolging, afkoop erfpacht of het verkrijgen van de volle eigendom van de grond mag een (nieuwe of aanvullende) hypotheek met NHG aangevraagd worden. Dat noemen we eigendomsvergroting: in al deze situaties wordt de aanvrager ‘meer eigenaar van woning en/of grond’ dan daarvoor.
Nieuwe of aanvullende hypotheek met NHG
Deze situaties geven de mogelijkheid om NHG aan te vragen. Voor een hele nieuwe hypotheek (oversluiten – maximaal de oude hypotheek + investering voor de woningverbetering/ eigendomsvergroting + kosten) of alleen voor een aanvullende financiering (investering + kosten). Belangrijk is dat dit alléén mogelijk is als de waarde van de woning hoger ligt dan uw huidige hypotheek. Voor een huis dat onder water staat (waarde is lager dan de openstaande hypotheek) kan het helaas niet.
Bij de keuze voor een helemaal nieuwe hypotheek – oversluiten dus – krijgt u wel vaak te maken met een boeterente. Het is verstandig om hier in uw plannen rekening mee te houden, zodat u geen onverwachte tegenvaller krijgt.