HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
FREEDOM 24 promotie voor beleggers met startbonus.

Echtscheiding & aankoop andere woning? Kijk uit!

Goed afspraken en heldere ontbindende voorwaarden van groot belang

Het komt regelmatig voor dat huizenbezitters tijdens (of na) de scheiding een andere woning willen kopen. Het mooiste is altijd als één persoon in de huidige woning kan blijven wonen en de andere persoon een andere woning koopt. Het is dan wel belangrijk om vooraf je huiswerk goed te doen zodat alles vlotjes verloopt.

Echtscheiding definitief geregeld?

Om daadwerkelijk een andere woning te kunnen kopen moet de echtscheiding definitief geregeld zijn. Het gaat hier niet alleen om het echtscheidingsconvenant, maar ook de overige stukken zoals de inschrijving in de gemeente, uitspraak rechtbank en akte van verdeling.

Probleemsituatie bij aankoop huis na scheiding

Pas geleden kwam Recht.nl met een situatie waarbij een ex-partner een andere woning heeft gekocht. In de koopakte stond netjes een termijn voor de ontbindende voorwaarden voor de financiering.

Hypotheek niet akkoord

Helaas was er geen rekening gehouden met gescheiden partner. Er werd namelijk een hypotheek aangevraagd van 250.000 euro en een overbruggingshypotheek van 108.000 euro. De hypotheek werd niet akkoord bevonden door Argenta omdat de gescheiden partner niet wilde meewerken.

Overbruggingshypotheek

Het probleem zit hem namelijk in de overbruggingshypotheek. De woning staat nog op twee namen waardoor de bank ook toestemming wil hebben voor de overbruggingshypotheek van beide personen. Hier had de ex-partner geen rekening mee gehouden.

Bovendien werkte de gescheiden partner niet mee. Argenta verstrekte de hypotheek niet, waardoor de ex-partner onder de koop uit wilde door een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden van de financiering. Helaas werd de overbruggingshypotheek niet genoemd in de koopakte.

De vraag was of gedaagde terecht een beroep had gedaan op het financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst.

De rechtbank beantwoordt deze vraag ontkennend. De situatie dat [gedaagde] voor het in artikel 15.1 van de koopovereenkomst genoemde bedrag van € 250.000,00 geen hypothecaire geldlening bij een erkende geldverstrekkende bankinstelling had kunnen verkrijgen, doet zich niet voor. [gedaagde] had immers een hypothecaire geldlening voor een bedrag van € 250.000,00 kunnen verkrijgen. De financiering is niet verkregen vanwege het niet meewerken van zijn ex-echtgenoot. Dat partijen de bedoeling hebben gehad een ander bedrag, al dan niet met daarin een bedrag aan overbruggingshypotheek, overeen te komen is niet gebleken.

Bron: Recht.nl

Grote financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn groot. Deze persoon mocht 10% van de koopsom aftikken: 45.000 euro. Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat het verstandig is om vooraf je huiswerk heel goed te doen. Bovendien is het verstandig om goede afspraken te maken met je ex-partner en deze ook vast te leggen. In deze situatie heeft het niet meewerken van de ene ex-partner de ander een groot financieel nadeel opgeleverd.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen