Huis verhuren zonder toestemming hypotheekbank
Begin januari 2023 kon u in mijn blog Oneigenlijke verhuur woning aangepakt lezen dat diverse banken in Nederland de oneigenlijke verhuur van woningen ging aanpakken.
Toestemming hypotheekbank voor verhuur woning
Iedere bank heeft in zijn voorwaarden staan dat een huizenbezitter toestemming moet vragen om een woning te verhuren.
Florius gaat verdachte klanten benaderen
Florius heeft er zelfs op hun website aandacht aan besteed dat zij dit jaar hun klanten gaan benaderen waarvan zij denken dat er sprake is van oneigenlijke verhuur: Ongeoorloofde verhuur: een mogelijk risico voor huurder, verhuurder en geldverstrekker.
Opties bij oneigenlijke verhuur
De klant (huizenbezitter) krijgt dan netjes een brief in de bus waarvan de oneigenlijke verhuur wordt aangekaart. In het gesprek tussen de huizenbezitter en de bank krijgt deze de volgende opties aangeboden als er daadwerkelijk sprake is van oneigenlijke verhuur:
- Lopende hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek
- Lopende hypotheek volledig aflossen
- Verhuurde woning verkopen
Hypotheek omzetten naar verhuurhypotheek
Natuurlijk kunnen veel huizenbezitters de lopende hypotheek niet in één keer aflossen. Deze zal dan moeten worden omgezet naar een verhuurhypotheek. De hypotheekrente wordt in ieder geval hoger en de kans is ook groot dat de hypotheek moet worden verlaagd om aan de eisen van de verhuur hypotheek te kunnen voldoen. Bij de omzetting wordt de huizenbezitter dus opnieuw beoordeeld.
Verhuurde woning verkopen
Veel huizenbezitters kiezen eieren voor hun geld. Zij besluiten de verhuurde woning te verkopen. Dit heeft vooral te maken dat het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt. Vergeet ook niet dat verhuurde woning nu hoger worden belast in box 3?
Huis stiekem verhuren geeft hypotheekproblemen
Oneigenlijke verhuur was trendy geworden. Veel makelaars hebben huizenbezitters hierop geattendeerd. Ik heb regelmatig van huizenbezitters vernomen dat zij hun koopwoning zonder toestemming verhuren. Zonder zich te beseffen dat dit problemen oplevert met de hypotheek.
Uitkering hypotheekpolis belast
Zij vergaten echter dat bij de verpande polissen zoals bij een spaarhypotheek en beleggingshypotheek de vrijstelling van box 1 gaat vervallen. De uitkering die gaat plaatsvinden uit die polissen is dan volledig belast.
Omzetten hypotheek niet meer mogelijk
Bovendien was het ook niet meer mogelijk om de hypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. De kans is dan namelijk groot dat de bank er achter komt dat de woning is verhuurd zonder toestemming.
Correct en eerlijk een huis verhuren
Verhuur van woningen is leuk, maar dan wel op de juiste eerlijke manier. Het gevolg is dan wel dat er minder geld wordt verdiend waardoor het minder aantrekkelijk wordt om te doen.
Hoe verhuur je jouw huis zonder hypotheekproblemen?
Bespreek het met onze hypotheekadviseur!
2 reacties
Reactie op: Jan Eduardzoon van vrijdag januari 5, 2024 12:14
Is er iemand anders die daar het antwoord op heeft?
Reactie op: Stefan van dinsdag januari 9, 2024 11:23
Ja, dat leek mij ook, maar staat niet expliciet in het artikel vermeld.
Verder: als de uitkering in box 1 zit, zitten de ‘verpande polissen’ van een spaarhypotheek of beleggingshypotheek dan niet ook in box 1? Betekent dat dan niet dat deze niet in box 3 opgegeven hoeven te worden? Dat zou dan weer een voordeel zijn dat ook in de berekening mee moet worden genomen. Of zie ik dat verkeerd?.