Wie mag mooie hypotheekrente meenemen na scheiding?
Scheiden doet lijden, wordt meestal gezegd. Dit is ook van toepassing als een stel uit elkaar gaat en beide ex-partners een andere woning kopen: wie mag gebruik maken van de verhuisregeling van de gezamenlijke oude hypotheek?
Wat is een verhuisregeling?
Bij de verhuisregeling wordt de rente van lopende hypotheek meegenomen naar een volgende koopwoning. Dat is interessant als de hypotheekrente in de lopende hypotheek lager is dan de marktrentes.
Aandacht voor verhuisregeling bij afsluiten hypotheek
Er zijn huizenkopers die bij het afsluiten van de hypotheek naar de verhuisregeling kijken / vragen aan hun hypotheekadviseur, heel goed. Waar ze alleen niet over nadenken is hoe het werkt als ze uit elkaar gaan.
Voordeel verhuisregeling bij scheiding
In een scheidingssituatie kan namelijk een vervelende discussie ontstaan: beide exen willen dan de verhuisregeling van de gezamenlijke hypotheek benutten voor de financiering van hun nieuwe woning.
Verhuisregeling splitsen?
Er zijn in Nederland nog geen banken (voor zover ik weet) waar de verhuisregeling gesplitst kan worden. Dat zou ideaal zijn: dan kunnen beide huizenbezitters ervan profiteren.
Voorwaarden niet heel duidelijk
Ik vind de verhuisregeling in de hypotheekvoorwaarden (kleine lettertjes) bij diverse banken niet erg duidelijk. Er staat niet helder vermeld wat de regeling precies inhoudt en hoe deze moet worden toegepast.
In de Hypotheekgids (voor adviseurs) van Argenta staat bijvoorbeeld het volgende over de verhuisregeling:
- Bij de verhuisregeling bepalen we de risicoklasse opnieuw
- Als het nieuwe bedrag dat nodig is hoger wordt dan de resterende hoofdsom van de meeverhuisde hypotheek dan geldt voor het nieuwe bedrag de rente die op dat moment geldig is (er wordt een apart leningdeel gesloten voor het extra benodigde bedrag).
- De nieuwe hypotheek moet binnen 12 maanden na het aflossen van de oude lening zijn gepasseerd
- Combineren van verschillende productlijnen is niet mogelijk
- Als een relatie eindigt dan moet degene die het pand verlaat afstand doen van de rechten op de verhuisregeling
- Als de hypotheek wordt meegenomen naar de nieuwe woning kan de klant tijdelijk 2 hypotheken bij Argenta hebben
- De rente wordt dan op de oude lening omgezet naar het 1-jaarstarief op basis van risicoklasse van oorspronkelijke rentelijst dat op het moment van passeren geldt
Helder als één ex in het huis blijft wonen
Argenta is duidelijk: als mensen uit elkaar gaan en één van beide in de woning blijft wonen, deze het recht heeft om de hypotheek door te laten lopen. Dan kan er dus geen discussie ontstaan.
Maar wat als ze verkopen?
Maar wat als ze het gezamenlijke huis verkopen en beide ex-partners een andere woning kopen? Wie kan dan gebruik maken van de verhuisregeling?
Onderling overleg met ruzie of beleid bank
In onderling overleg moeten beide personen overleggen wie de verhuisregeling krijgt toebedeeld. Het is maar de vraag of in iedere situatie dit netjes wordt geregeld. Ik kan me voorstellen dat hier een flinke ruzie kan ontstaan: het kan om veel geld gaan.
Allebei de helft van het voordeel
Het wordt daarom tijd dat banken de verhuisregeling bij scheiding anders gaan bekijken / beoordelen. Geef beide personen gewoon de verhuisregeling voor helft van de lopende hypotheek, zodat er geen ruzie hoeft te worden gemaakt.
Eén reactie
Reactie op: Gerry van maandag februari 20, 2023 19:39
Helaas kun je daar geen productlijnen combineren. Dus als je nu de basisvariant hebt kun je niet combineren met de comfort variant. Stel je hebt een langere geldigheidsduur nodig, dan heb je gewoon pech.
Net als bij ABN-AMRO trouwens. Ook daar kun je de budget en woning variant niet combineren.
Dat heeft bij ons al enkele hoofdpijn dossiers opgeleverd.