Buitenlandse IBAN moet bruikbaar zijn in Nederland
IBAN-discriminatie – heb jij daar al eens van gehoord? Je moet met elke Europese bankrekening alles kunnen doen in Nederland. Lukt dat niet, dan is dat rekeningdiscriminatie.
Nieuwe info over Revolut-rekening
Op het artikel ‘Gratis banken… ze zijn er nog!‘ kregen we een aantal interessante reacties met voor mij nieuwe informatie. Zo blijkt dat je met een Revolut-rekening wel degelijk met iDEAL kunt betalen, terwijl ik in de veronderstelling was dat dit niet kon. Ik dacht oprecht dat je daarvoor een Nederlandse IBAN nodig hebt. Dat blijkt niet zo te zijn: al sinds 2021 kunnen Nederlandse Revolut-klanten met iDEAL betalen. Ze kunnen iDEAL ook gebruiken om het saldo van hun Revolut-rekening te verhogen vanaf een Nederlandse betaalrekening.
Last van IBAN-discriminatie
In het artikel heb ik dat natuurlijk gecorrigeerd, maar Marc had nog een andere interessante aanvulling. Die ging over IBAN-discriminatie, een term waar ik nog niet eerder van gehoord had. Goede reden om er aandacht aan te besteden lijkt me zo, zeker nu buitenlandse bankrekeningen steeds aantrekkelijker worden.
Wat is IBAN-discriminatie?
Om de achtergrond van IBAN-discriminatie te snappen moeten we eerst even naar de Europese financiële wereld kijken.
SEPA: één Europese betaalmarkt
Ken je de term SEPA? Dat staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt. Het gaat erom dat we in heel Europa kunnen betalen, net zo makkelijk in en vanuit een ander Europees land als in Nederland. Het gaat daarbij niet alleen om Euro-landen. Er zijn 36 Europese landen die meedoen aan SEPA, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.
Betaalrekening in andere Europese landen
Vanuit die SEPA-gedachte moet je met elke Europese betaalrekening dus terecht kunnen in elk Europees land. Dat betekent niet dat je bij elke bank in Europa een rekening moet kunnen openen… daar mogen banken hun eigen regels voor hanteren. Zo’n regel is vaak dat je in het land moet wonen om er een rekening te openen. Het betekent wél dat je de bankrekening die je hebt overal moet kunnen gebruiken.
Buitenlands IBAN
Nu hebben de meeste Nederlanders gewoon een bankrekening bij een bank in eigen land en dus een Nederlands IBAN. Maar we weten ook dat de Nederlandse banken steeds hogere kosten gaan rekenen voor het aanhouden van betaalrekeningen. Daarmee wordt het interessant wat de mogelijkheden in het buitenland zijn – vandaar ook mijn artikel over gratis betaalrekeningen. Die vind je in het buitenland nog wel, zoals bij Revolut – maar ook bij bijvoorbeeld Openbank en N26. Bij die banken krijg je alleen geen Nederlands, maar een buitenlands IBAN.
Geweigerd voor salarisbetaling
Wat blijkt: er zijn veel bedrijven die zo’n buitenlands IBAN niet kunnen verwerken in hun salarisadministratie. Ze accepteren dat rekeningnummer niet en verplichten je via die weg om een Nederlandse IBAN op te geven. Dus om een bankrekening met kosten aan te houden bij een bank in Nederland.
Dat is rekeningdiscriminatie!
Buiten werkgevers schat ik zo in dat er ook allerlei bedrijven zijn waar je geen buitenlandse IBAN kunt opgeven voor automatische incasso? Allebei de weigeringen vallen onder de noemer rekeningdiscriminatie of IBAN-discriminatie. Elk Europees betaalrekeningnummer zou in elk SEPA land geaccepteerd moeten worden, en dat blijkt vaak niet het geval.
IBAN-discriminatie verboden
Deze IBAN-discriminatie is verboden. Bij bedrijven en organisaties die dit toch doen kan De Nederlandsche Bank (DNB) een sanctie opleggen: een last onder dwangsom of boete.
Meldpunt IBAN-discriminatie
Dan moeten ze bij DNB natuurlijk wel weten dat de regel overtreden wordt, daarom is er een Meldpunt IBAN-discriminatie. Dus heb jij een buitenlandse bankrekening maar kom je problemen tegen bij het gebruik ervan in Nederland? Dan kun je op de barricades door dit te melden bij dit Meldpunt.
Heb jij er last van?
Natuurlijk heb je pas last van IBAN-discriminatie als je een buitenlands rekeningnummer actief wilt gebruiken. Dat zijn nog niet heel veel mensen in ons land, dus ik ben wel benieuwd hoeveel meldingen er eigenlijk binnenkomen bij dat DNB-Meldpunt.
Toch maar Revolut rekening openen?
Ik ben geneigd om – zo’n Revolut rekening toch maar uit te proberen. Niet dat ik er nou direct m’n Nederlandse bankrekening door zal vervangen, maar ik ben wel heel benieuwd in hoeverre je problemen tegenkomt zoals deze IBAN-discriminatie.