Box 3: sparen of beleggen? En bronbelasting in Ierland?
Eergisteren kwam Trade Republic met een revolutie voor de Nederlandse spaarder: een rente over vrij opvraagbaar spaargeld van maar liefst 2%. Dat dit voor opschudding zou zorgen was te verwachten en dat bleek: talloze reacties onder het artikel waarin we over deze nieuwe spaarrekening vertelden.
Antwoord op vragen en onduidelijkheden
In die reacties kwamen verschillende vragen en onduidelijkheden naar voren. Ik heb ze voorgelegd aan Trade Republic en vanuit daar heeft Hugo ook al verschillende antwoorden gegeven in de reacties. Met liefde herhaal ik die antwoorden hier, met nadere toelichting.
Rekening openen bij Trade Republic
Een deel van de vragen ging over het aanvraagproces, de identificatie vooral. Bij mij persoonlijk is dat gelukt en als voor zover ik kan beoordelen reageert de klantenservice snel op vragen. Dus als daar iets mis gaat of je hebt er vragen over – even mailen naar Trade Republic.
Geblokkeerde rekening bij Citibank?
Wat bij mij voor verwarring zorgde en ook terugkwam in de reacties was dat je akkoord moest geven op een mededeling dat je wist dat ‘jouw geld bewaard wordt op een geblokkeerde rekening bij Citibank Europe Plc.’ Daar schrik ik dan van: een geblokkeerde rekening? Het was wel de bedoeling dat ik mijn geld kan opnemen wanneer ik dat wil! Het antwoord:
Geblokkeerd betekent hier dat Trade Republic zelf geen toegang heeft tot de rekening. Gebruikers hebben wel altijd toegang en kunnen altijd uitboeken.
Fiscale vragen: box 3 en bronbelasting
Een aantal fiscale vragen kwam ook regelmatig terug. Belangrijke vragen, waar ik zelf ook nog mee zat: 2% rente op spaargeld bij Trade Republic – haken en ogen? De twee grote vragen:
- telt het geld op de beleggingsrekening fiscaal onder sparen of beleggen?
- wordt er in Ierland bronbelasting ingehouden?
Box 3 belasting: sparen of beleggen?
Over 2023 (peildatum 1 januari 2023, in de aangifte die je doet in 2024) gaat de Belastingdienst in box 3 rekenen met de werkelijke verdeling van je vermogen over sparen en beleggen. Dus niet meer fictief, er wordt niet meer uitgegaan van een standaard verdeling die afhankelijk is van de omvang van je totale vermogen. Daarmee werden mensen met een groot vermogen die alleen sparen immers sterk benadeeld – de overheid is daarin duidelijk teruggefloten door de rechter.
Werkelijke verdeling spaartegoeden en beleggingen
Die werkelijke verdeling maakt het dus erg belangrijk dat jouw geld op een spaarrekening ook werkelijk als spaartegoed wordt aangemerkt. Het verschilt nogal: kijk maar naar de voorlopige rendementspercentages voor 2023:
- bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
- beleggingen en andere bezittingen: 6,17%
Spaarrekening bij Trade Republic – of beleggingsrekening?
Als je een rekening opent bij Trade Republic is dat in feite een beleggingsrekening, ook al ga je er niet mee beleggen. Zou het per ongeluk zo uitpakken dat het geld dat je op de rekening bij Trade Republic gezien wordt als belegging, dan krijg je ruim 6% aan rendement toebedeeld. Daarover betaal je 32% belasting, is die 2% rente opeens niets meer waard. Moeten we ons daar zorgen over maken? Het antwoord:
Hugo heeft ons verzekerd het geld op de rekening bij Trade Republic fiscaal geldt als cash, als ‘contant geld’ en dus valt onder de eerste categorie met het lage rendementspercentage.
Gedoe met bronbelasting in Ierland?
Nog een belangrijke belastingvraag: hoe zit het met bronbelasting? Wordt er in Ierland bronbelasting geheven en krijg je die dan terug?
Bronbelasting in het land van de bank
Als je spaart bij een bank in het buitenland kun je te maken krijgen met belastingheffing in dat land. Het is maar net op welke manier zij de belasting innen, sommige landen doen dat via de banken (de bron). Als de bank waar jouw geld staat verplicht is om belasting af te dragen over jouw rente, dan betaal jij dat natuurlijk.
Dubbele belasting?
Alleen moet je volgens de Nederlandse belastingwet in je woonland belasting afdragen over je wereldinkomen – en dus ook jouw inkomsten uit vermogen in het buitenland. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dubbel belasting betaalt: zowel in het land waar de bank zit als in Nederland.
Voorkomen dubbele belasting
Gelukkig zijn er met allerlei landen internationale afspraken – belastingverdragen – om dubbele belastingheffing te voorkomen. Vaak is daarin een vermindering van de bronbelasting geregeld, veelal tot 0%. Er zijn landen waar alsnog (een deel) bronbelasting ingehouden wordt, dat kun je dan weer verrekenen in jouw belastingaangifte. Maar dat is gedoe, ik kan me voorstellen dat je daar geen zin in hebt.
Vermindering bronbelasting naar 0%
Wat ik had gevonden in mijn onderzoek: de afspraak in het belastingverdrag met Ierland is dat er gewerkt wordt met het woonlandbeginsel. Oftewel: je betaalt alleen belasting in het land waar je woont. Met Duitsland trouwens ook. En met Frankrijk.
Geen belasting in Ierland
Dat betekent dat jij er bij jou als inwoner van Nederland geen bronbelasting ingehouden wordt door banken in deze landen. Dus ook niet bij Citibank in Ierland. Voor de zekerheid ook nog even aan Trade Republic gevraagd… het antwoord:
Als Nederlander hoef je geen belasting te betalen in Ierland. Je vult je spaartegoed bij Trade Republic in op je belastingaangifte en dat is waar je belasting over betaalt.
Aanvulling 10 januari 2023: er bleven nog diverse vragen over. Ook daar doken we in, de uitkomsten vind je in dit artikel: Trade Republic – rekening, garantie en kosten.
9 reacties
Reactie op: DJ van vrijdag januari 6, 2023 12:00
Ik zou het wel verwachten. Voor rentebetalingen bij de broker Interactive Brokers, waar de beleggersrekening zich in Ierland bevindt, dien je ook een verklaring op te sturen om de bronbelasting te voorkomen.
Zie: https://ibkr.info/node/4687
Reactie op: Pieter van zondag januari 8, 2023 09:27
Ik denk dat het wel meevalt – zoals anderen ook al aangeven is het aan jou om bij de fiscus in te vullen wat je aan spaargeld en beleggingen hebt. Dit is aantoonbaar ‘cash’, gewoon euro’s, het geld is niet belegd maar staat op een bankrekening. Het geldt net zo goed voor elke euro-rekening bij elke beleggingsinstelling. Alleen gebruiken de meeste beleggers die niet actief als spaarrekening, dus hebben we het er nooit over. Maar de redenering klopt in mijn ogen: euro’s op een rekening zijn gewoon banktegoeden, dat kun je indien nodig gewoon laten zien aan de fiscus.
Reactie op: Robert van vrijdag januari 6, 2023 09:56
Hi Robert – zoals DJ al aangeeft: het artikel dat je aanhaalt is niet van het Nederlandse blad De Tijd, maar een Belgische site (tijd.be). Zij hebben het dan ook over de Belgische belasting over spaargeld.
Reactie op: Marianne van maandag januari 9, 2023 12:51
Sorry ik zie dat deze vraag al is gesteld.
Reactie op: Link van vrijdag januari 13, 2023 23:23
Graag even een update. Al duidelijk wanneer het artikel (weer) online komt?
Wil eerst zekerheid voordat ik ze mijn gegevens en geld toevertrouw.
Reactie op: Pim van donderdag januari 26, 2023 17:41
Jaaa dat is natuurlijk zo! Excuus, gecorrigeerd!
Reactie op: ChrisB van vrijdag januari 13, 2023 17:00
Ja dat is de vraag inderdaad
Reactie op: DJ van vrijdag januari 6, 2023 12:02
Ja dat is de vraag inderdaad
Hier wordt spaartegoed genoemd, maar hoe zit het met beleggingen bij Trade Reppublic? Zit in Duitsland.