Zorgpremies stijgen aanzienlijk, hoe kun je hierop besparen?
Nog iets meer dan twee weken, dan is het jaar 2022 alweer voorbij en begint 2023. Zoals ik vorige week al schreef: sommige geldzaken moet je echt even regelen vóór de jaarwisseling. Eén daarvan is jouw zorgverzekering.
Voor de verzekering van jouw ziektekosten kun je ieder jaar opnieuw keuzes maken. Verzekeraar, dekking, eigen risico, premietermijn… het kan allemaal anders. De premies stijgen behoorlijk in 2023 – een besparing is dan ook voor veel mensen bijzonder welkom.
Het is in elk geval verstandig om er in december altijd even goed naar te kijken. Misschien zit je al helemaal goed en houd je jouw huidige zorgpolis, maar misschien kun je wel fors besparen op de premie. Dat zou natuurlijk wel heel mooi meegenomen zijn!
Besparen op je zorgpremie
Een kleine maand geleden zette ik al kort op een rij hoe jij kunt besparen op je zorgpremie:
- Basisverzekering is qua dekking overal hetzelfde – kun je voor een goedkopere verzekeraar kiezen?
- Kritisch kijken naar de dekking die je nodig hebt. Hoe uitgebreid moet de aanvullende verzekering zijn?
- Een hoger eigen risico kan een behoorlijke premiebesparing opleveren – maar is het voor jou verstandig?
- De premie per jaar betalen levert je een leuke korting op – als je daar het geld voor hebt is dat slim!
- Goed vergelijken geeft je inzicht in de markt van zorgverzekeringen en kan jou naar een flink goedkopere polis leiden.
Welke zorgkosten moeten voor jou verzekerd zijn?
De eerste vraag is voor welke zorgkosten je een verzekering nodig hebt. De minimale dekking zit in de basisverzekering – daarnaast kun je kiezen voor allerlei aanvullende dekkingen.
Basisverzekering voor zorg
De basisverzekering is wettelijk verplicht, dus voor die zorgkosten hoef je geen keuzes te maken – die zijn gewoon gedekt. We hebben het dan over de huisarts, ziekenhuiszorg, tandarts voor kinderen en nog een heleboel andere zorgkosten. Als je aan die dekking genoeg hebt is het heel makkelijk om zorgverzekeringen te vergelijken. De dekking is standaard, dus kijk je naar de premie.
Toch zitten er ook wel verschillen tussen basisverzekeringen. Kijk in elk geval naar:
- de zorgverleners die volledig vergoed worden (‘gecontracteerde zorgverleners’)
- de vergoeding als je een zorgverlener kiest die niet gecontracteerd is
Er zijn budgetverzekeringen die een flinke beperking hebben in de zorgverleners waar je terecht kunt met volledige vergoeding – kies je dan voor een andere behandelaar, dan moet je een fors deel van de rekening alsnog zelf betalen. Het is belangrijk dat je dit bij de keuze van jouw zorgverzekering goed in beeld hebt, zodat je geen onverwachte tegenvallers krijgt.
Aanvullende verzekeringen
Veel mensen willen naast de basisdekking ook een aantal andere zorgkosten verzekerd zien. Fysiotherapie en tandartskosten bijvoorbeeld. Dat kan eenvoudig met een aanvullende zorgverzekering. Elke zorgverzekeraar heeft eigen aanvullende pakketten, dat maakt het vergelijken meteen een stuk ingewikkelder. Ik zeg: bepaal wat je minimaal verzekerd wilt zien en maak daarmee de vergelijking.
Wel of niet verzekeren?
Bij de keuze voor aanvullende dekkingen is het belangrijk om je af te vragen:
- Hoe groot is de kans dat ik die kosten ga maken?
- Kan ik die kosten – als het nodig is – ook zelf dragen?
Kosten die je zelf kunt betalen hoef je niet te verzekeren, zéker niet als de kans klein is dat ze aan de orde komen in 2023! Dan houd je een stukje van de premie in je zak.
Zorgpremie besparen met hoger eigen risico
Een andere manier om te besparen op jouw zorgpremie is de keuze voor een hoger eigen risico. Daar heb ik eerder dit jaar een uitgebreide blog over geschreven – de vraag of dat een goed idee is. Dat kán namelijk prima – als je weet wat je doet. Kijk hier goed naar als je een hoger eigen risico overweegt!
Jaarpremie ineens betalen
Nog zo’n leuke besparing: jouw zorgpremie voor het hele jaar ineens betalen. Dat kan een mooi premievoordeel opleveren, veel verzekeraars geven dan een leuke korting op de totale premie. Die korting varieert nogal, en sommige verzekeraars hebben voor 2023 een andere korting bepaald dan ze in 2022 gaven.
Vergelijken met jaarbetaling
De verzekeraars met de laagste zorgpremie per maand zijn niet dezelfde als die met de laagste premie per jaar. Dat komt door het verschil in kortingen bij jaarbetaling. Zet dus de vergelijker op jaarbetaling als je dat overweegt!
Maandpremie terugstorten naar spaarrekening
Zelf betaal ik de jaarpremie altijd ineens van ons spaargeld. Vervolgens stort ik elke maand de jaarpremie gedeeld door 12 terug naar de spaarrekening – zo betaal ik alsnog per maand en teren we niet in op ons spaarsaldo. Maar dan minder dan wanneer we per maand door de verzekeraar laten incasseren!
Hoe bespaar jij op je zorgverzekering?
Als je deze drie stappen zet kun je behoorlijk besparen op je zorgpremie. Welke keuzes maak jij om minder geld kwijt te zijn aan je zorgverzekering?