Jos neemt je mee bij het verkoopproces van een koopwoning van een klant
In mijn blog Hoe kies je een verkoopmakelaar beschreef ik de eerste stappen van een klant van mij in het proces van de verkoop van zijn woning. Zoals destijds aangegeven, zou ik nog laten weten hoe de verkoop verder verlopen is.
Keuze voor makelaar 2
De klant had vooraf zijn huiswerk gedaan en heeft uiteindelijk drie verkoopmakelaars laten komen. Uiteindelijk heeft de klant besloten met makelaar 2 in zee te gaan die de volgende eigenschappen had:
- Welke prijs wordt geadviseerd om de woning te koop te zetten: 389.000 euro.
- Welke prijs wordt verwacht als werkelijke verkoopprijs: iets boven de vraagprijs.
- Biedingsproces gaat per mail. Dus klanten moeten de makelaar hun bod en eventuele voorwaarden mailen.
- Wat is totaal de makelaarscourtage (incl. BTW): 1% van het verkoopbedrag.
- Heeft de makelaar zijn huiswerk goed gedaan: ja, had duidelijk vooronderzoek gedaan
De belangrijkste reden om voor deze makelaar te kiezen was dat hij zijn huiswerk het best had gedaan.
Minder bezichtigingen dan verwacht
In overleg was besloten om de bezichtigingen in drie dagdelen te doen. Hierbij kreeg iedere belangstellende een half uur om de woning te bekijken. Wat opviel was dat het aantal belangstellenden voor de woning een stuk lager uitkwam dan we vooraf ingeschat hadden. Uiteindelijk hebben 10 potentiële kopers de woning bekeken. We hadden er veel meer verwacht. De klant had waarschijnlijk een nadeel dat er om de hoek van hun eigen woning ook een woning te koop stond. Deze woning had eigen grond, terwijl bij de woning van mijn klant sprake is van een erfpacht.
Verkoop toch snel rond
In overleg met de makelaar werd vanwege de enigszins tegenvallende belangstelling besloten de werkwijze te veranderen. Geïnteresseerden konden direct al een bod doen op de woning. Er werd dus geen bepaalde datum afgesproken dat iedereen een bod kon uitbrengen. Dit zorgde ervoor dat de klant tijdens de bezichtigingen al een bod kreeg van 395.000 euro onder voorbehoud van financiering. Dit bod is een dag later al geaccepteerd waardoor de verkoop een feit was. Zoals in de vorige blog beschreven, had de klant een verkoopprijs verwacht van tussen de 350.000 euro en 370.000 euro. Met een daadwerkelijke verkoopprijs van 395.000 euro was de klant (terecht) tevreden.
Makelaarscourtage
Natuurlijk moest de makelaar ook nog betaald worden. Persoonlijk vind ik dat verkopers niet meer dan 3.000 euro (excl. 21% btw) moeten betalen aan een makelaar. Deze makelaar had 1% courtage (incl. btw) over de verkoopwaarde afgesproken met mijn klant, waardoor deze uiteindelijk 3.950 euro kon aftikken.
Als ik een inschatting moet maken van het aantal uren dat de makelaar met de verkoop bezig is geweest, kom ik tot het volgende overzicht:
- 10 bezichtigingen van 30 minuten is 5 uur
- Voorbereiding huis te koop zetten 4 uur
- Afhandelen verkoop 4 uur
- Diverse overige uren 2 uur
- Totaal aantal uren 15 uur
Het uurtarief incl. 21% btw zou dan uitkomen op 263 euro
Natuurlijk weet ik dat de makelaar ook kosten heeft zoals een huurpand en mensen in loondienst. Echter die worden wel heel goed doorberekend.
Misschien bent u het niet eens met de opsomming van bovenstaand aantal uren. Ik ben dan zeer benieuwd aan hoeveel uren u komt!