Geld bij Revolut Bank is nu gegarandeerd – zoeken naar details
Eigenlijk was ik al een nieuwsberichtje aan het schrijven, geïnspireerd door het artikel op FD.nl van gisteren: Onlinebank Revolut betreedt Nederlandse kredietmarkt. Nieuwe aanbieders op het gebied van sparen, lenen of hypotheken vind ik altijd interessant en nieuwswaardig. Alleen liep ik er tegenaan dat ik eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk heb hoe het nou precies zit. Dus ga ik dat uitzoeken en neem ik je mee in die zoektocht.
Revolut is niet nieuw
Revolut is op zich niet nieuw. De internetbank is al veel langer actief, ook in Nederland. Een beetje vergelijkbaar met Bunq, een echt fintech bedrijf waar je prima kunt bankieren via een geavanceerde app. Meer een betaalapp dan een bank zeg maar. Ze noemen deze clubs ook wel ‘neobanken’.
Fintech ala Bunq en Moneyou Go
Ziet er wel interessant uit, al ben ik niet geneigd er iets mee te gaan doen. Heb destijds enthousiast Moneyou Go geïnstalleerd maar nooit actief gebruikt. Kan nu ook niet meer, want Moneyou Go is ter ziele. Bunq heb ik wel actief gebruikt (zakelijk) maar toen ze de kosten omhoog gingen gooien ben ik overgestapt naar Knab. Dat bevalt me voor m’n zakelijke rekeningen heel goed moet ik zeggen.
Serieus sparen bij Revolut?
Maar goed, terug naar Revolut. Serieus sparen is bij Revolut nog helemaal niet mogelijk. Het is echt een betaalapp, geen spaarrekening. Ze hebben wel de Revolut Vaults – maar voor zover ik kan zien is daar geen rente van toepassing. Is meer een ‘potjes-systeem’ – je kunt er kleine bedragen sparen door betalingen af te ronden of sparen voor een doel, al dan niet met anderen. Die vaults kun je aanhouden in verschillende valuta, dat kan interessant zijn.
Vaults voor spaargeld op komst
Bij het onderdeel Vermogen staat echter wel dit:
Het lijkt er dus op dat ze ook wel iets ‘echts’ met spaargeld willen gaan doen. Dat houden we natuurlijk in de gaten voor je!
Bankvergunning onder depositogarantiestelsel
Tot op heden viel het geld dat je in je online account bij Revolut had staan niet onder een depositogarantiestelsel, daarvoor was de bankvergunning van Revolut niet toereikend. Dat is nu veranderd.
Spaargeld gegarandeerd… door wie?
De Litouwse bankvergunning van Revolut is nu dus door DNB toegelaten tot de Nederlandse markt. Het FD schrijft: “Nu DNB de bankvergunning van Revolut toelaat tot de Nederlandse markt wordt het spaargeld van Nederlandse gebruikers gedekt tot €100.000.” Mijn belangrijkste vraag is: onder welke garantie valt dat geld dan? Dat zie ik niet heel duidelijk terug.
Vergunning bij De Nederlandsche Bank
Daar ga ik dus wat verder in duiken. Laten we eens kijken naar de vergunningsgegevens op DNB.nl. Die zien er op dit moment voor Revolut als volgt uit:
Daarnaast is er een vergunning voor Revolut Payments UAB als ‘elektronischgeldinstelling’ – maar dat is voor de spaargarantie niet zo interessant.
Vergelijkbaar met Bigbank
De vergunning van Revolut Bank ziet er qua spaargeld hetzelfde uit als die van bijvoorbeeld Bigbank uit Estland. Het aantrekken van geld gaat via het EU paspoort via ‘vrije dienstverlening op grensoverschrijdende basis’, niet via een vestiging of bijkantoor in Nederland. DNB schrijft:
Op grond van de Capital Requirements Directive (CRD) is het banken toegestaan om op basis van een verkregen vergunning in de lidstaat van herkomst, ook actief te zijn in de overige lidstaten. Dit wordt het “Europees paspoort” genoemd. Om van dit paspoort gebruik te kunnen maken, moet een bank in de lidstaat van herkomst over een vergunning beschikken die ten minste betrekking heeft op de werkzaamheden die de bank in de lidstaat van ontvangst wil verrichten.
Naast die vergunning – in dit geval in Litouwen – moet de bank een ‘notificatieprocedure’ doorlopen, dat is naar ik aanneem wat er nu gebeurd is. Vervolgens is qua toezicht en garantie dit van toepassing:
Bij vrije dienstverrichting berust het toezicht op de buitenlandse bank geheel bij de toezichthouder in de lidstaat van herkomst. Gelden die banken uit een andere lidstaat onder het paspoort in Nederland aantrekken vallen niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
Garantie van Litouwen
Kortom – als ik het goed begrepen heb valt het geld dat je bij Revolut hebt staan niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder dat van Litouwen. Zoals dat bij Bigbank onder de garantie van Estland valt. Ik heb wel wat twijfels bij de Litouwse garantie, want Revolut heeft in totaal meer klanten dan Litouwen inwoners. Beetje gevalletje Icesave – IJsland: klein land, grote bank, grote garantieverplichting voor het depositogarantiestelsel van dat kleine land.
Ik denk dus dat ik eruit ben, hoe het zit met de bankvergunning en garantie voor Revolut Bank. Mocht je het niet met me eens zijn – laat het zeker weten! En wat je ermee doet… dat is natuurlijk helemaal aan jou.
Meld je aan voor onze Update Sparen in je mail!
Eén reactie
Reactie op: Peter van maandag november 14, 2022 18:53
Er is geen eens geld voor de depositogarantiestelsel.
kijk de nieuwe video van Madelon Vos op Youtube
https://m.youtube.com/watch?v=psAa-2vcr_I&feature=youtu.be