Aarzel niet om hulp te vragen
Nog een weekje met mondkapjesplicht en flinke beperkingen… vanaf de 26e kan er weer héél veel meer. Ik ben benieuwd hoe dat gaat verlopen, of het niet misschien té snel gaat?
Economie herstelt pijlsnel van coronacrisis
Hoe dan ook: er kan nu al weer van alles en dat wordt voorlopig dus nog veel beter. Fijn voor alle ondernemers die getroffen zijn door de coronamaatregelen. Het lijkt er zelfs sterk op dat de economie zich pijlsnel herstelt van de coronadreun – dat een herstelplan niet eens nodig is.
Schaarste op allerlei fronten
Het economisch herstel gaat zó snel dat er op allerlei fronten schaarste aan het ontstaan is. Voorbeeld: toen wij recent een nieuwe afzuigkap nodig hadden bleek dat de keuze aan snel leverbare apparaten erg beperkt was. Daar had ik eerlijk gezegd nog niet eerder over nagedacht.
Het blijkt een algemene tendens te zijn: door schaarste aan grondstoffen, materialen en exploderende transportkosten zijn spullen óf niet te krijgen, óf waanzinnig duur. Fascinerend in een wereld waarvan je het idee hebt dat iedereen het financieel moeilijk heeft.
Niet iedereen heeft het financieel moeilijk
Dat laatste is sowieso al niet waar. Niet iedereen heeft het financieel moeilijk. Het ligt er maar net aan of de branche waarin jij werkt of een bedrijf hebt getroffen is door de coronamaatregelen. Werk je in loondienst, dan hoeft de verkeerde branche nog steeds niet te betekenen dat je het moeilijk hebt… zolang jouw werkgever in staat is gebleven om jou je salaris door te betalen.
Steun waar het nodig én nuttig is
Zo’n herstelplan dat heel de economie beslaat lijkt mij – ook ben ik niet zo van de macro-economie – inderdaad niet direct noodzakelijk. Belangrijker lijkt het mij om te kijken naar steun voor bedrijven in specifieke sectoren.
En dan liefst wel alleen bedrijven die het écht nodig hebben – en die écht een goede basis hebben. Dus geen geld pompen in de bodemloze put van ondernemingen die vóór corona ook al niet goed draaiden. Wat dat bedrijven steun nodig hebben wil niet zeggen dat die steun ook altijd nuttig is.
Privé herstelplan voor coronaschade
En jij persoonlijk? Heb jij een privé herstelplan nodig? Dat ligt er ook maar net aan in welke mate jij getroffen bent door de coronacrisis.
Enorme verschillen in gevolgen
We hebben het er al vaker over gehad: er zijn enorme verschillen. Veel mensen met een gelijkblijvend inkomen hielden geld over omdat er veel minder was om het aan uit te geven. Geen uitjes, geen horeca, geen buitenlandse vakanties.
Op dit moment kan er alweer veel meer en als het even meezit blijft het na zaterdag alleen maar beter gaan. Wat betekent dat voor jouw portemonnee?
Hield jij geld over?
Als jij tot de gelukkigen behoorde die geld overhield tijdens corona… ga jij de komende tijd als een dolle geld uitgeven, het geld dat je overhield snel in de horeca en entertainment pompen? Of houd je die reserve liever vast als buffer? Kijk dan in elk geval even goed waar je die buffer neerzet… op een spaarrekening of misschien in beleggingen?
Of heb je het financieel zwaar?
En als jij het financieel zwaar hebt door de coronacrisis… hoe ga jij weer opkrabbelen? Heb je alles al gedaan wat er mogelijk is om jouw geldzaken goed op orde te krijgen? In de zin van overzicht & inzicht, mogelijkheden om meer geld te verdienen en minder uit te geven. Ik weet het – dat klinkt allemaal makkelijker dan het in werkelijkheid is. Tegelijk is er ook vaak veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.
Aarzel niet om hulp te vragen
Hoe dan ook: maak een plan. Zonder plan kom je er sowieso niet. En aarzel niet om hulp te vragen, dat is een hele belangrijke! Ik hoop echt dat je geen schaamte voelt om bij wie dan ook aan te kloppen voor hulp als je het financieel zwaar hebt.
Dat geldt niet alleen nu als het gaat om het herstellen van coronaschade – dat geldt altijd! Een ander kijkt gewoon anders naar jouw situatie dan jijzelf en dat kan geweldige inzichten brengen.
Eén reactie
Reactie op: Fran van maandag juni 21, 2021 10:31
Doe nou niet net of het voorspellen van de gevolgen van deze crisis eenvoudig was? Je hebt het over Kees de Kort. Nou, daar luister ik ook graag naar hoor. Maar die zit er ook regelmatig naast. En weet je wat die over het voorspellen in deze tijd heeft gezegd? Kees de Kort, macro-econoom, weet het ook allemaal niet meer. “Het coronabeleid schopt elke normale voorspelling en de normale manier van denken in de war. De les deze coronatijd is vooral: uit het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, merkt De Kort op: ‘De historische data doen geen enkele uitspraak meer over wat er gaat gebeuren. Dat is het probleem met het voorspellen. Normaal kan dat wel. Maar met corona en het beleid erover niet meer.”