Kopers kunnen steeds moeilijker een geschikte koopwoning vinden
Vorige week stond in het AD een artikel over de huizenmarkt. In dit artikel werd maar weer eens beschreven dat de huizenmarkt oververhit is geworden en steeds krapper wordt. Er wordt zelfs geschreven dat het deze eeuw nog nooit zo moeilijk is geweest om een geschikte koopwoning te vinden als in het afgelopen kwartaal. En dat heeft niets te maken met de coronacrisis.
Recente woningmarktcijfers
Even wat cijfers op een rijtje:
- De gemiddelde huizenprijs is 335.000 euro voor een bestaande woning
- De gemiddelde huizenprijs is 401.000 euro voor een nieuwbouwwoning
- Huizenprijzen zijn met 8,8% gestegen in vergelijking met een jaar geleden
- Te koop staande huizen worden binnen 28 dagen verkocht
- Een koper kan uit 2,7 woningen kiezen
De kenners concluderen dat de coronacrisis geen invloed heeft gehad op de huizenprijzen. Dit is niet nieuw voor me want dit had ik al geschreven in mijn blog Heftige tijden in coronacrisis van 16 maart 2020.
Gemiddelde prijs hoger dan NHG grens
De gemiddelde huizenprijs (bestaande woning) is nu 335.000 euro. Dit is hoger dan de Nationale Hypotheek Grens van 310.000 euro. Deze NHG grens zal dus volgend jaar weer worden verhoogd. Een stijging van 8,8% in vergelijking met een jaar eerder is natuurlijk enorm. Ik had een voorspelling voor dit jaar gedaan van 5%. Gevolg van deze stijging is wel dat steeds minder mensen een huis kunnen kopen. Of als zij een woning kopen, dit in een lagere prijsklasse moeten doen. De lonen van werknemers zijn namelijk minder hard gestegen dan de huizenprijzen. Het is zelfs zo dat in coronatijd veel werknemers een loonoffer doen. Wat wel zeer opvallend is, is het aantal woningen waaruit een potentiële koper kan kiezen. Dit is minder dan 3 woningen.
Vooruitzichten huizenprijzen minder positief
Wel is de verwachting dat de huizenprijzen in de komende tijd minder gaan stijgen of zelfs gaan dalen. Dit heeft te maken met de werkloosheid. Je leest ook steeds vaker in de media dat bedrijven in hun kosten gaan snijden. Een paar werknemers eruit betekent voor veel bedrijven een leuke besparing op de loonkosten. Zoals eerder geschreven zal moeten blijken hoe het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen. In Nederland hebben we nu alles goed onder controle. Echter de grenzen zijn opengegaan en veel Nederlanders durven het toch aan om vakantie te gaan vieren in het buitenland.
Bovendien komen ook buitenlanders hier vakantie vieren. Vooral deze laatste groep kan wel eens voor nieuwe problemen gaan zorgen. Een tweede lockdown kan zeer grote gevolgen hebben voor veel werknemers. Dan zal ook de huizenmarkt het gaan merken. Dit laatste is trouwens niet zo erg want zoals de huizenprijzen de laatste jaren stijgen is te veel van het goede…