HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
FREEDOM 24 promotie voor beleggers met startbonus.

Wat mag de bank van jou weten?

Privacy en jouw maximale hypotheek

Privacy en jouw maximale hypotheek

Als ik nu aan je vraag ‘Wat mag de bank van jou weten?’ – wat zeg je dan? In eerste instantie reageren mensen bij dit soort vragen meestal met ‘niks’, ‘gaat ze niks aan’ enzo. Terwijl jouw bank al heel veel van je weet en andere bedrijven ook… en we lang niet zo zuinig zijn op onze privacy als we zelf wel denken.

Privacy bij het aanvragen van je hypotheek

Hypotheekverstrekkers kunnen straks alles van je weten

Machtig interessant artikel op AD.nl: ‘Hypotheekverstrekkers kunnen straks alles van je weten, maar wil jij dat ook?‘ Het gaat helemaal over de gegevens die de bank van je heeft, én die ze willen hebben als je een hypotheek aanvraagt. In dat kader is de wereld behoorlijk veranderd sinds ik me zelf bezighield met hypotheekadvies, maar zijn nog veel grotere veranderingen op komst.

Hypotheek? Salarisgegevens en identiteitsbewijs toch?

Toen wij twee jaar geleden dit huis kochten was het qua aan te leveren documenten eigenlijk niet anders dan ik gewend was. Salarisstroken, werkgeversverklaringen, papieren over het huis dat we kochten en het huis dat we verkochten, de bijbehorende hypotheken, paspoorten… de standaard.

Studieschuld opvragen

Een studieschuld is bij ons niet aan de orde, dus daar hoefden we niets mee. Maar dat moesten ze wel maar gewoon aannemen, want studieschulden controleren kan de bank niet. Of tenminste, niet zonder medewerking van de klant. Die staan immers niet geregistreerd bij het BKR.  Banken worden daar steeds strenger in, vragen om een schuldverklaring van DUO.

Ockto: app om gegevens te verzamelen 

Maar het kan makkelijker! Daar komt de app Ockto om de hoek kijken, waar ik tot zonet nog nooit van gehoord had als ik eerlijk ben. Maar 90% van de bemiddelaars en banken blijken er gebruik van te maken dus het is wel echt een ding. Wat voor ding? Het is een app die gegevens van bijvoorbeeld de Belastingdienst, Mijn Overheid en UWV kan downloaden om die gemakkelijk aan je hypotheekbank door te kunnen geven. Ook de gegevens van DUO kunnen daar nu bijgevoegd worden. Supermakkelijk en heel handig voor tussenpersoon en bank natuurlijk.

PSD2 – delen van banktransacties

Bij de combinatie van gegevens en banken popt bij mij dan toch de PSD2 op. PSD staat voor Payment Services Directive – regelgeving voor betaaldiensten. Bij wetgeving heb ik vaak een soort van blokkade, een drempel om me erin te verdiepen. Dat geldt ook voor die PSD2 – ik weet al jaren dat het speelt maar weet er niet heel veel van. Wat ik wel weet: dat de regels van de PSD2 het mogelijk maken om jouw bankgegevens te delen met een andere partij dan de bank zelf.

PSD2 in één oogopslag – infographic van De Nederlandsche Bank (DNB)

Transacties geven veel inzicht in je leven

Met bankgegevens hebben we het dan echt over jouw transacties. Die banktransacties geven bij de meeste mensen een heel goed inzicht in hun leven en kunnen dus behoorlijk privacy-gevoelig zijn. Wat er precies op je bankrekening gebeurt is voor een hypotheekverstrekker hartstikke interessant. Het zegt alles over jouw vaste lasten en die bepalen in combinatie met jouw inkomen weer hoeveel ruimte er is voor het betalen van hypotheeklasten. Zo heeft BLG een proef lopen met een hogere hypotheek voor mensen die al tijden een hoge huur betalen zonder in de problemen te komen. 

Maximale hypotheek afhankelijk van je leefstijl

Zo zijn er veel meer onderwerpen te bedenken waarop banken de hypotheekverstrekking zouden kunnen differentiëren. Of je auto rijdt. Hoeveel je uitgeeft aan boodschappen. Hoe hoog je energierekening is. Hoe vaak je gaat stappen. You name it. Wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen is nu heel erg gestandaardiseerd, terwijl geen mens standaard is. Toegang tot de banktransacties geeft een zodanig inzicht in jouw leven dat de maximale hypotheek veel beter op jouw leven afgestemd kan worden. 

Wat is jouw (standaard) maximale hypotheek?

Willen we dat wel?

De vraag is: moeten we dat wel willen? Wat? Twee dingen: dat de hypotheekverstrekker alles van ons weet én dat de bank de maximale hypotheek afstemt op jouw huidige leefstijl.

Leefstijl kan veranderen

Die leefstijl kan immers morgen veranderen…. maar ja, er zijn wel meer elementen in een hypotheekaanvraag die morgen kunnen veranderen. Je kunt je baan kwijtraken. Of je partner. Of juist een partner vinden. Kinderen krijgen (nou okay, dat gebeurt niet opeens morgen). Sommige van die dingen liggen buiten jouw macht. Hoeveel geld je waaraan uitgeeft buiten je vaste lasten… dat heb je veel meer zelf in de hand. Ga je helemaal los met uitgaven omdat je de hypotheek ‘binnen’ hebt, dan kan dat snel voor problemen zorgen – maar dat is dan ook wel een bewuste en domme keuze. Het lijkt me dat niemand het leuk vindt om in de financiële problemen. Daarom denk ik dat die aanpassing van leefstijl wel zal loslopen.

Hoeveel mag de hypotheek verstrekker van je weten?

Dan de vraag of we willen dat de hypotheekverstrekker alles van ons weet… dat is heel persoonlijk, de één heeft meer issues met privacy dan de ander. Het is vaak maar net wat er tegenover staat. Daarom denk ik dat mensen héél makkelijk zijn met het geven van toegang tot die gegevens als ze daarmee hun droomhuis (of überhaupt een huis) kunnen kopen. Die toegang wordt wel voor minder gegeven ben ik bang – en dat vind ik zorgwekkender dan het gebruik van je banktransacties bij een hypotheekaanvraag.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

  1. Reactie op: Bas van donderdag oktober 10, 2019 23:32
    Indien iemand informatie heeft over een hypotheekverstrekker die het DUO studieschuld vinkje in de Ockto app niet aanzet, graag mij even mailen. Ik heb begrepen dat de DUO check dus standaard is aangevinkt,maar dat men ervoor kan kiezen om het uit te zetten.
    [email protected]

  2. Reactie op: alice van maandag maart 7, 2022 12:11
    Goede vraag… ik zou me kunnen voorstellen dat banken die toestemming graag willen. Of ze het mogen verplichten weet ik niet zeker, al denk ik van wel. Niet omdat ik het juridisch weet (ben geen jurist) maar omdat ik verwacht dat een bank het niet zal opnemen als voorwaarde als dat juridisch niet is toegestaan. Wat je kunt doen is vragen wat er gebeurt als je die toestemming niet geeft?

  3. Reactie op: Peet van donderdag september 23, 2021 00:02
    Antwoord op Julia: bij het aanvragen van een hypotheek (of een verhoging) wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van PSD2 data. Of te wel financiele gegevens die een bank of andere instelling van jouw heeft en de hypotheekinstelling graag van je wilt ontvangen om te kunnen beoordelen of ze jou een hypotheek willen verstrekken. Moet je die aanleveren? Nee, maar dan kan het wel zijn dat je bij die betreffende hypotheekinstelling geen hypotheek kunt aanvragen.

  4. Reactie op: Dennis van zondag januari 29, 2023 20:03
    Het lijkt me dat dit afhankelijk is van de reden waarom AEGON dat vraagt? Als zij een uitkering moeten doen ivm ziekte/arbeidsongeschiktheid is het niet vreemd, als het gaat om een hypotheek zou ik denken dat het niet relevant is.

  5. Reactie op: Dennis van maandag januari 30, 2023 17:56
    Aha! Tja, het is begrijpelijk dat de bank dan vragen heeft over jouw inkomen. Dat inkomen is immers de basis voor de hypotheekverstrekking. Ik neem aan dat ze wel toestemming hebben gevraagd aan jou om dit bij jouw werkgever te checken?

  6. Reactie op: Hans van zaterdag mei 1, 2021 13:04
    Ik heb hetzelfde probleem bij de Bunq-bank: spaarrekening geopend, geld gestort vanaf rekening bij andere bank (op mijn naam!), en nu willen ze mijn salarisgegevens hebben. Geweigerd, rekening geblokeerd door Bunq, klacht ingediend, geen (of geen adequate) reactie van Bunq, nu klacht bij KIFiD.
    Anneke zegt hierover dat banken onderzoek mogen doen naar de herkomst van geld; ok, maar in mijn geval is dat duidelijk: het komt van andere rekeningen op mijn naam – het was dus al gewoon MIJN geld, dus niks aan de hand. Bovendien komt mijn salaris helemaal niet bij Bunq binnen, dus waar bemoeien ze zich mee – dat is dan toch hooguit de zorg van de bank waar mijn salaris wél binnenkomt (en die daar nog nóóit naar gevraagd heeft …) ?!?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,25%
Freedom243,15%
Scalable Capital3,00%
Banca Progetto3,00%
Santander Consumer Bank2,99%
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen