Wat kun je doen als je huis met gebreken wordt opgeleverd?
Wie een huis wil kopen, moet een keuze maken uit een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwwoning lijkt interessanter. Een koper kan dan namelijk zelf bepalen hoe de “indeling” gaat worden. Ik bedoel hiermee de grootte van de kamers, de douche en de keuken. Wie gelijk een uitbouw of dakkapel wil, kan dit vaak direct regelen met de aannemer. Een ander voordeel is dat er nauwelijks of geen onderhoud hoeft plaats te vinden in de eerste jaren. En de hypotheekrente is bij nieuwbouw vaak ook wat lager.
Gemiddeld 21 gebreken bij oplevering
In werkelijkheid vallen deze voordelen vaak weg tegen het nadeel dat de nieuwbouwwoning niet goed wordt opgeleverd / gebouwd. En dat gebeurd vaak! Uit onderzoek blijkt dat op het ogenblik het aantal gebreken bij het afleveren van een nieuwbouwwoning gemiddeld al 21 bedraagt. Dit is natuurlijk een enorm aantal. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende gebreken:
- Slecht schilderwerk
- Krassen in ramen
- Verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk
- Muren die niet vlak zijn
- Beschadigde plafonds
- Loszittende tegels
- Slechte kitnaden
- Krassen in het bad
- Verkeerd afgestelde of aangelegde installaties
Duur grapje
De gemiddelde nieuwbouwwoning kost 350.000 euro. Hierbij wordt vaak nog door huizenbezitters veel extra geld uitgegeven aan meerwerk. Een hypotheek van 400.000 euro voor een nieuwbouwwoning is al snel nodig. Als je dan te maken krijgt met tal van gebreken dan is dit natuurlijk schrijnend. Vooral als het (heel) lang gaat duren voordat de gebreken zijn opgelost. En nog een stapje verder: het komt helaas steeds vaker voor dat sommige gebreken helemaal niet worden opgelost.
Wat kun je doen?
Wat kan een koper van een nieuwbouwwoning doen? 5% van de bouwkosten mag een koper uiterlijk drie maanden na de bouw betalen. Dit zou (tijdelijk) een stok achter de deur kunnen zijn om de aannemer te dwingen om gebreken zo snel mogelijk te verhelpen. Het is echter beter dat er vanuit de bouw strengere regels komen en dat nieuwbouwwoningen voor oplevering strenger worden gecontroleerd op gebreken. Worden de regeltjes niet goed nageleefd dan maar een flinke boete voor de aannemer? Je zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan door deze boete te verdelen onder de huizenbezitters die nadeel ondervinden van deze gebreken.