Energielasten hoger dan voorgespiegeld – effect op consumentenvertrouwen?
Mijn dagelijkse scan van het economische nieuws heeft vandaag vooral veel artikelen over de energienota op mijn netvlies gebracht, maar ook is er nieuws over het consumentenvertrouwen.
Energieblunder
Het is natuurlijk een blunder van de bovenste plank: de stelligheid waarmee het kabinet beweerde dat het wel zou meevallen met de stijging van de energielasten. De dames en heren hadden toch kunnen weten dat energievergelijkers geen onzin praten en veel beter op de hoogte zijn van de kosten van energie dan politici. Domme, domme Mona.
Compensatie koopkracht nodig?
In de Tweede Kamer wordt direct heel hard geroepen om compensatie van de toch wel echt gestegen energielasten. Daar gaat minister Wiebes niet in mee – of in elk geval nóg niet. Eerst maar eens opnieuw rekenen, dat klinkt voor mij wel logisch hoor. Ondertussen stelt het Nibud dat daar wel met de juiste cijfers is gerekend en dat er dus niets verandert aan de uitkomst dat bijna alle huishoudens in Nederland er in koopkracht op vooruit gaan. Als dat zo is – dan zal die compensatie er ongetwijfeld ook niet komen.
Consumentenvertrouwen negatief
Heel toevallig komt vandaag ook het bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het consumentenvertrouwen voor het eerst in vier jaar negatief is. Dat zat er wel aan te komen, het vertrouwen daalt al een tijdje iedere maand. Het komt nu dus negatief uit: min 2 om precies te zijn. Er zijn dus meer mensen negatief dan anderen die positief zijn – dat was voor het laatst zo in februari 2015.
Bron: CBS.nl
Als ik naar die cijfers kijk vind ik vooral het vertrouwen in de economische situatie voor de komende 12 maanden fascinerend. Dat komt ongetwijfeld allemaal door onzekerheid. Trump, handelsconflicten, Brexit, dat soort dingen.
Energielasten en consumentenvertrouwen
Wat ik me ook wel afvraag is in hoeverre zo’n energieblunder nou effect heeft op het consumentenvertrouwen. Je hoort/leest toch veel dat mensen helemaal niet het gevoel hebben dat ze er in koopkracht op vooruit zijn gegaan in 2019 tot nu toe. Dat herken ik eigenlijk wel als ik naar m’n eigen bankrekening kijk.
Het helpt dan niet als blijkt dat de regering ons de energielasten heel anders heeft voorgespiegeld dan de werkelijkheid – en vooral dat ze die werkelijkheid hadden kunnen kennen. Ik weet niet of dat dan direct gevolgen heeft voor het consumentenvertrouwen qua economisch klimaat en koopbereidheid, maar bij veel mensen vast wel voor het algemene gevoel over hun financiën. Het zou me niet verbazen als het cijfer bij ‘financiële situatie komende 12 maanden’ daardoor volgende maand nog een stuk slechter uitpakt.