Teveel verzekeren is geld weggooien… maar wat is teveel?
De tijd begint te dringen – je hebt nog maar twee dagen (vandaag en morgen) om je zorgverzekering voor 2019 in orde te maken. Doe het dus vandaag, want morgen zit je natuurlijk al met je hoofd in de oliebollen!
Vergelijk zorgverzekeringen online
Jouw ideale zorgverzekering voor 2019
Eigenlijk hoop ik dat je nu wel al wat dingen hebt uitgezocht en/of besloten, anders is het wel heel kort dag aan het worden. Maar misschien ben je er gewoon nog niet uit… twijfel je enorm over de vraag wat voor jou de ideale zorgverzekering is. Dat is ook lastig te beantwoorden, omdat iedereen verschillend is. Ik blijf het alleen zo zonde vinden als ik overal berichten lees over dat er héél veel mensen zijn die veel premie betalen voor een aanvullende zorgverzekering die ze niet of nauwelijks gebruiken. Dat is gewoon geld weggooien – en dan wel mopperen over te hoge zorgpremies!
Niet teveel, niet te weinig verzekeren
De kunst is om je zorgpolis zo in te richten dat je niet te weinig verzekert maar ook niet teveel. Dat geldt overigens voor alle verzekeringen, niet alleen voor zorg. Alleen is de premie van de zorgverzekering zo’n hap uit je maandbudget dat het daar ook meteen impact heeft als je een polis met een lagere premie neemt. En dat is ook wel weer erg fijn natuurlijk.
Wanneer heb je teveel verzekerd in je zorgpolis?
De vraag is en blijft altijd: wat is teveel? Je weet immers niet van tevoren welke zorg je nodig gaat hebben in het nieuwe jaar. Ikzelf kijk dan graag terug: wat hebben we in de afgelopen jaren aan zorg gebruikt? Met daarbij de vraag: en viel die zorg onder de basisverzekering of onder aanvullende dekking(en)? Ik heb het idee dat veel mensen denken dat ze hun aanvullende zorgverzekering écht nodig hebben, terwijl ze in de praktijk eigenlijk alleen basiszorg gebruiken. De dekking van de basisverzekering is eigenlijk heel uitgebreid. Zo uitgebreid dat aanvullend vaak niet nodig is.
Wanneer heb je te weinig verzekerd aan zorgkosten?
Andersom kun je ook te weinig verzekeren. Intensief sporten bijvoorbeeld kan goed tot gevolg hebben dat je af en toe een fysio-behandeling nodig hebt. Dan is het fijn als je daarvoor verzekerd bent. En als je een dure tandartsbehandeling moet ondergaan is het ook wel naar als dat niet binnen je zorgverzekering valt. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen – die voorbeelden zijn nou net de reden waarom mensen vaak teveel verzekeren. De kans dat er iets gebeurt waardoor je zorg nodig hebt die niet binnen de basisverzekering valt….
Goed aanvullend verzekeren is duur
Ik zou bijna zeggen: áls je dan aanvullend verzekert uit de behoefte aan zekerheid – doe het dan ook echt goed. Maar goed aanvullend verzekeren is gewoon duur…. Eigenlijk zijn er twee manieren om je te verzekeren voor zorgkosten:
- Alleen verzekeren waarvan je ‘weet’ dat je het nodig hebt
- Uitgebreid verzekeren voor een veilig gevoel
Optie 1 is slim en goedkoop, optie 2 is veilig en duur. Welke manier je ook kiest – doe het bewust! En kies je voor optie 2? Ga dan niet later mopperen dat de zorgverzekering zo duur is!