Wat de verkoper weet moet hij jou vertellen
Ben jij bezig met het kopen van een huis? Zodra je het gevonden hebt en eruit bent met de verkoper gaan jullie de koopakte tekenen. Die krijg je dan vooraf toegestuurd door de verkopend makelaar en misschien geloof je het allemaal in je blijdschap wel – maar het is toch belangrijk om goed te weten waar je voor tekent. Daarom behandelen we bij HomeFinance.nl de koopakte voor een bestaande woning artikel voor artikel. Vandaag kijken we naar de artikelen 6.4 t/m 6.6.
Verontreiniging, asbest en beschikkingen
Artikel 6.4 is opgesplitst in vier korte delen. Allemaal gaan ze over het al dan niet aanwezig zijn van verontreiniging, een ondergrondse tank, asbest of beschikkingen of bevelen over de bodem. Het huis staat immers op een stuk grond – en in die grond kan van alles zitten dat jij niet kunt zien. Nu geven deze regels alleen zekerheid over de vraag of de verkoper ergens vanaf wist. Als de verkoper er vanaf weet dat er iets nadeligs in de grond zit, moet jij dat aan jou als koper vertellen. Weet de verkoper het niet – dan kan hij het jou ook niet vertellen. Dat wil dus niet per se zeggen dat het er niet is. Niet voor niets wordt dit een ‘(on)bekendheidsverklaring’ genoemd.
Beschikkingen of bevelen zouden door de overheid zijn opgelegd, bijvoorbeeld het bevel tot het saneren van verontreinigde grond. Als zo’n bevel er is moet de verkoper dat natuurlijk vertellen. Dat wordt vastgelegd in de koopakte om te voorkomen dat de verkoper doet alsof z’n neus bloedt en jij er als koper later achter komt. Met alle gevolgen van dien.
Inspectie van de woning vóór overdracht
Het is zo vanzelfsprekend dat het bijna apart is dat het nog beschreven wordt. In artikel 6.5: “Koper heeft het recht om direct voorafgaand aan het passeren van de akte van levering de onroerende zaak van binnen en van buiten te inspecteren.” Ja tuurlijk! Het is ook belangrijk om die inspectie serieus te nemen als koper: het gaat om de staat waarin je de woning overneemt. Zijn alle afspraken nagekomen? Is er geen schade aangericht bij het leegruimen van het huis? Zijn er geen gebreken zichtbaar die eerder achter een kast verstopt zaten? Als je bij de notaris eenmaal getekend hebt kun je daar niet meer op terugkomen, je hebt de woning dan aanvaard zoals die op dat moment is.
Aanschrijvingen: verplichtingen opgelegd door overheid of nutsbedrijven
Dan artikel 6.6 – over aanschrijvingen. Het gaat om verplichtingen die de overheid of een nutsbedrijf (gas, water, elektra) een woningbezitter opleggen voor het verbeteren of herstellen van iets in of aan het pand. Dat ligt een beetje in het verlengde van de beschikkingen of bevelen hierboven. Als er al informatie bekend is over iets dat moet gebeuren, dan moet je daar als koper natuurlijk vanaf weten. De uitvoering kost geld en als dat nog niet gedaan is door de verkoper draai jij ervoor op. Jij kunt dit soort dingen nooit allemaal zelf uitvinden en de huidige eigenaar van het huis is er natuurlijk wél van op de hoogte. Dus die moet het jou vertellen – simpel as that.