Dierenartskosten verzekeren – onzin of niet?
Telegraaf.nl kopt vandaag met Fikkie vaker verzekerd. Oftewel: er worden meer huisdierverzekeringen afgesloten in Nederland. Reaal Dier & Zorg heeft laten weten dat er een stijging is van 20% in het aantal huisdieren met een eigen ziektekostenpolis.
Opeens veel bij de dierenarts
Ik heb wel een paar huisdieren, meer eerlijk gezegd nog niet serieus overwogen om daar een verzekering voor af te sluiten. Wel aan gedacht nu ik in het afgelopen halfjaar vaker bij de dierenarts ben geweest dan in de 15 jaar ervoor. Eerst hadden we alleen twee katten, toen cavia’s erbij, toen weer alleen twee katten, inmiddels een hond en nog één kat.
Flinke kosten dierenartsbezoeken
Het laat zich raden: één van onze katten is recent overleden op de respectabele leeftijd van zo’n 15 jaar. Met hem ben ik voordat het zover was een aantal maal bij de dierenarts geweest. Ook onze lieve hond heeft de dokter al een paar keer ontmoet – een flinke wond en een sterilisatie. Alles bij elkaar liepen de kosten van de dierenartsbezoeken in het afgelopen jaar flink op.
Beter een huisdierenverzekering afsluiten?
Zou ik dan misschien niet beter ook aan een huisdierenverzekering kunnen denken? Nou nee. Volgens mij is een sterilisatie meestal niet meeverzekerd (dat is een keuze, geen onvoorziene operatie) en dat was de grootste kostenpost.
Onzinverzekering
Sowieso heb ik bij de huisdierverzekering sterk de indruk dat we het hebben over een zogeheten ‘onzinverzekering’. Daarin ben ik niet de enige, getuige bijvoorbeeld dit stuk van Arthur Goes en dit artikel op Business Insider. Voor zo’n huisdierverzekering betalen de meeste mensen een premie van tussen de 40 en 60 euro per maand – ik vind het nogal wat! Dan zit daar nog geen aparte gebitsverzekering in trouwens. Ondertussen zijn er heel wat uitsluitingen in de polissen, een maximale vergoeding per huisdier per jaar én vaak een fiks eigen risico. Wil je er één afsluiten… dan zou ik daar maar goed naar kijken als ik jou was!
Schimmig wereldje
Ik vind het ook een beetje een schimmig wereldje hoor. Ga je naar een basistraining op een hondenschool, krijg je een prachtig pakketje informatie over de huisdierenverzekering. Vervolgens krijg je – zonder dat je ergens toestemming hebt gegeven om je mailadres door te geven – spontaan een mail van de huisdierverzekeraar om je te helpen herinneren. Brrrrr….
Belangenverstrengeling?
Sommige dierenartsen declareren rechtstreeks bij de verzekeraar. Sommige verzekeraars zijn opgericht door een collectief aan dierenartsen. Weet niet hoor, belangenverstrengeling enzo? Tarieven, eigen risico, premies….
Indekken tegen onverwachte medische kosten huisdier
Maar goed, ik begrijp natuurlijk ook helemaal dat er mensen zijn die zich willen indekken tegen de onverwachte medische kosten die een huisdier met zich mee kan brengen. Als de je euro’s voor operaties en behandelingen niet hebt liggen is het een prettig idee dat de kosten verzekerd zijn.
Geen premie maar spaarrekening
Des te zuurder als blijkt dat de dekking niet is wat je ervan verwacht had, dus nogmaals: áls je zo’n huisdierverzekering afsluit – verdiep je dan wel echt even goed in de voorwaarden. Om teleurstellingen te voorkomen. En je kunt die 40 tot 60 euro per maand ook apart zetten op een spaarrekening die je gebruikt voor de medische kosten van je huisdier. In de meeste gevallen zul je dan uiteindelijk voordeliger uit zijn, lijkt mij.
Eén reactie
Reactie op: Hanneke van vrijdag augustus 17, 2018 21:47
Wat een onzin verhaal. Je hebt geen verzekering voor je dieren maar wel een mening over dierenverzekeringen. Je baseert je verhaal niet op feiten maar op wat volgens aan de orde is. Misschien eerst maar eens goed verdiepen voor dat je wat roept! Er zijn een hoop mensen en dieren inclusief ikzelf met mijn dieren geholpen bij een dierenverzekering. Soms zijn de kosten wat hoger ivm leeftijd van het beestje. Een dierenverzekering kan namelijk het verschil maken om een dier in te laten slapen of te laten helpen.