HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Wat doet de spaarrente als de ECB de rente met 1,5% gaat verlagen?

Economen verwachten komende 6 ECB vergaderingen renteverlagingen.
  • Vandaag groots in het nieuws dat economen verwachten dat de ECB haar rente de komende 6 vergaderingen gaat verlagen.
  • Deze verlagingen zullen plaatsvinden over een periode van waarschijnlijk 1,5 jaar (6 vergaderingen).
  • Economen denken dat de ECB haar rentetarief met uiteindelijk 1,5% gaat verlagen.
  • Impact op spaarrente op flexibele spaarrekeningen zal groot zijn.

Het is vandaag hét gesprek van de dag onder economen: Zij verwachten dat de ECB haar belangrijkste tarief de aankomende 6 vergaderingen met in totaal 1,5% zal gaan verlagen. Dat is een enorme stap omlaag voor het rentetarief van de ECB.

Wat is de reden voor de verlaging?

De economische vooruitzichten voor de Europese economie zijn niet heel rooskleurig. Hierdoor wordt de ECB min of meer gedwongen om haar beleidsrente te verlagen, om zo economische groei aan te wakkeren. Dat dit een keer zou gebeuren, was voor de meeste economen wel duidelijk. Maar dat het nu al zou gebeuren, dat verrast de meeste economen wel. Ook omdat de inflatie in Juli onverwacht hoger uitviel met 2,6%.

Wat voor invloed heeft een renteverlaging op de spaarrente?

Veel. Heel veel. De ECB gaat haar tarief op de depositorente (dat is de rente die banken krijgen om hun geld te stallen bij de ECB) waarschijnlijk in 6 stappen verlagen naar uiteindelijk 2,25%. Let op: Dit is een verwachting van de economen: In hoeverre het tarief ook daadwerkelijk op dit percentage uitkomt is altijd afwachten.

Maar als dit inderdaad gebeurt, en dat zal hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren, dan zullen spaarbanken ook hun spaarrente gaan verlagen. Immers: Het heeft voor een spaarbank geen zin om jou een spaarrente van 3,75% te geven, terwijl de spaarbank zelf maar 2,25% van de ECB ontvangt.

Banken lenen geld toch ook uit? Dan maken ze toch meer marge?

Dat klopt. Banken lenen vaak ook jouw spaargeld weer uit aan andere klanten, waardoor zij zelf een hogere rente ontvangen dan de ECB rente die zij kunnen krijgen wanneer ze het geld stallen bij de ECB. Maar: Het komt niet of nauwelijks voor dat spaarbanken meer rente uitkeren aan hun spaarders dan het belangrijkste ECB rentetarief.

Dit heeft meerdere redenen:

  • Met het uitlenen van spaargeld moeten banken ook risico’s incalculeren, zoals het niet terugkrijgen van jou spaargeld. Deze risico-opslag moeten zij verwerken in hun tarief.
  • Niet alle spaarbanken lenen ook geld uit. Sommigen trekken spaargeld uit de markt om het vervolgens te stallen bij de ECB. Als de ECB rente daalt, zal jouw spaarrente ook dalen.
  • Sommige spaarbanken lenen geld om een ander bedrijf, waar zij onderdeel van uitmaken, te kunnen voorzien van kapitaal. Als de ECB rente daalt wordt het lenen van geld ook goedkoper, zij kunnen dan soms beter terecht op de geldmarkten om geld aan te trekken.

Conclusie: Wat kun je nu doen om toch de hoogste spaarrente te houden?

Kies voor een deposito. Dat betekent dat je je geld voor langere tijd vastzet tegen een vooraf afgesproken rentetarief. Met de verwachtte aankomende rentedalingen van de ECB rente, lijkt het vastzetten van je geld dat je nu kunt missen een verstandige keuze.

Doe dit alleen met geld dat je voor een bepaalde periode kunt missen. Je kunt natuurlijk altijd een deel van je spaargeld vrijhouden op een vrij sparen rekening en een deel van je geld vastzetten op een spaardeposito met een aantrekkelijke rente. Die rente op het spaardeposito is misschien nu lager dan de rente op een vrij sparen rekening, maar dat kan dus snel veranderen…

Besef ook dat dit artikel geen spaaradvies is. Uiteindelijk zullen we pas weten wat de ECB gaat doen als zij daadwerkelijk hebben vergaderd. Maar: De vooruitzichten zijn dat er wel degelijk renteverlagingen aan gaan komen. Slecht nieuws voor de spaarders, goed nieuws voor de hypotheekbezitters of mensen met een andere lening!

Bekijk hier de huidige spaarrente van alle banken, inclusief Nederlandse banken

Renteverlaging door ECB en impact op hypotheken

Als de Europese Centrale Bank (ECB) besluit om de rente met 1,5% te verlagen, zal dit aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel de spaarrente als de hypotheekrente. Een verlaging van de ECB-rente leidt doorgaans tot een daling van de spaarrente, wat betekent dat de rente op spaarrekeningen minder aantrekkelijk wordt. Daarentegen kan een lagere ECB-rente ook de hypotheekrente beïnvloeden, wat relevant is voor iedereen die een hypotheek wil berekenen en aanvragen.

Een lagere ECB-rente kan potentieel leiden tot lagere hypotheekrentes, waardoor het gunstiger kan worden om een hypotheek af te sluiten. Dit kan de maandelijkse lasten voor huiseigenaren verlagen en maakt het voor nieuwe kopers aantrekkelijk om de stap naar woningbezit te zetten. Bij het berekenen van een hypotheek is het belangrijk om de actuele rentestanden in overweging te nemen, aangezien dit een directe impact heeft op de kosten van de lening over de looptijd.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Als de ecb de rente gaat verlagen doet dit niks met de spaarrente.
    De banken jatten al jaren geld van mensen toen de rente ging stijgen.
    Ze moeten de rente gelijk houden maar de banken willen geld verdienen over de rug van de nederlander

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen