In mijn blog “Pas op: Rare eis van bank bij nieuwe hypotheek” kon u lezen dat ik het niet helemaal eens was met Vista. Een paar uur na publicatie kreeg ik een telefoontje van Koen Ooms de Commercieel directeur van Vista. Hij was het niet eens met mijn blog. Ik heb hem gevraagd zijn mening te mailen naar mij zodat ik deze in een vervolg blog kenbaar kan maken.
Reactie Vista Hypotheken
In algemene zin geldt: wij halen continu feedback op bij adviseurs en prioriteren dan eventuele wijzigingen in ons acceptatiebeleid. In onze dagelijkse contacten met adviseurs is (dit jaar) het weglaten van de verkoopopdracht slechts 1 keer als verbetersuggestie gemeld. Inzake het salderen van KESW/SEW is geen enkele verbetersuggestie bij ons binnengekomen. En geloof me, we krijgen wekelijks voldoende suggesties die we allemaal serieus bekijken. Ik wil altijd een zo strak mogelijk proces met zo min mogelijk dossierstukken. Dat heeft voortdurend mijn aandacht en er is bij echt nog wel voldoende te verbeteren.
Reactie op verplichte verkoopopdracht bij doorstromers
In veruit de meeste gevallen is een verkoopopdracht óf al aanwezig óf geen probleem om aan te leveren. Dat blijkt ook uit het aantal hypotheekaanvragen waarbij deze situatie van toepassing is. We eisen niet dat de woning verkocht is; we willen comfort hebben dat de woning verkocht zal gaan worden. We zullen dit komende periode met adviseurs bespreken en polsen of zij dit echt als belemmering zien om zaken met ons te doen. Want ik ben het met je eens dat wij moeten meebewegen met de marktomstandigheden. Wel zullen wel enige mate van zekerheid zoeken dat de woning ook daadwerkelijk wordt verkocht en later niet wordt verhuurd. Dan heb je direct te maken met een hele andere beoordeling van de hypotheekaanvraag. Overigens is het verhuren van de woning (in plaats van verkopen) een steeds minder interessante optie (en risico) dan voorheen a.g.v. alle nieuwe regels. We zullen deze dus meenemen bij de herziening van ons beleid. Als er klantsituaties zijn waardoor een verkoopopdracht nu echt nog niet mogelijk (of gewenst) is (door wat voor reden dan ook) dan kunnen we op individuele basis bekijken of we de verkoopopdracht achterwege kunnen laten. Dat is altijd maatwerk en gewoon bespreekbaar bij ons.
Reactie op salderen KEW/SEW
Deze situatie zien we de laatste tijd veel minder en het zal ook steeds minder van toepassing zijn. Onze gezamenlijke klant heeft bij deze bevestiging ook 100% zekerheid en wordt daardoor daags voor transport niet verrast dat er te weinig gelden zijn. Voorheen hadden we de eis -dat geldverstrekker elders moet bevestigen dat er bij verkoop wordt gesaldeerd- niet. Helaas heeft dat destijds situaties opgeleverd dat de poliswaarde in de aanvraag gesaldeerd werd maar puntje bij paaltje door de geldverstrekker niet. Gevolg: klanten in paniek die daags voor passeren duizenden euro’s tekort kwamen. Deze klantstress wilden we niet meer, vandaar dat we een bevestiging vragen. Voor alle duidelijkheid: het gaat ons dus niet om een fiscaliteits-check maar om (vooral voor de klant) zekerheid te hebben dat daadwerkelijk gesaldeerd wordt. De ervaring leert dat geldverstrekkers daar verschillend mee omgaan. Door dit alles zie ik geen aanleiding om ons beleid op dit onderwerp aan te passen. Ik hoop dat je dit begrijpt.
Ondanks reactie blijft mening staan
Ik waardeer altijd iedere reactie onder mijn blog of columns. Complimenten aan Vista Hypotheken om direct in de telefoon te klimmen!
Helaas voor Vista blijf ik bij mijn eerdere mening. De verkoopopdracht blijf ik in deze markt overbodig vinden. Over het salderen van de KEW/SEW ben ik van mening dat een hypotheekadviseur vooraf zijn huiswerk goed moet doen.
Als de hypotheek alleen mogelijk is doordat de opgebouwde spaarwaarde verrekend moet worden bij de notaris dan zal de hypotheekadviseur met zijn klant dit vooraf heel goed moeten uitzoeken. De klant zal dan bij zijn huidige bank navraag moeten doen of deze spaarwaarde verrekend gaat worden. Bij twijfel zal eerst de hypotheek intern moeten worden omgezet in een annuïteiten hypotheek. De opgebouwde waarde kan dan worden gebruikt om de hypotheek te verlagen.
Bij mijn klant werd er eerst een woning gekocht. De aangevraagde hypotheek (koopsom plus kosten koper minus overbruggingshypotheek) kon gewoon op het huidige inkomen. Ik kreeg de volgende melding om aan te leveren.
documentatie aanleveren waaruit blijkt dat de spaarwaarde van de SNS wordt verrekend met de uitstaande hypotheekschuld
Bij navraag bij Flexfront kreeg ik te horen dat dit vanwege de fiscaliteit wordt gedaan. Nu blijkt dus dat Flexfront en Vista niet op 1 lijn zitten.
Eén reactie
Goed artikel,
Deel de mening dat vista het niet zo nou neemt met de regels. En te pas en te onpas aparte constructies gebruikt dus natuurlijk in eigen voordeel vallen.
Voor mij is het een dievenbende. Overschot overbruggings lening, snel van een aflossingsvrij deel afhalen. Waar het de klante zo goed als niks opleverd (denk aan 70 euro p.m) op een kleine 50.000 euro aflossing.