HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Opvallend: Met renteverlaging ECB op komst kiest spaarder nog niet voor vastzetten spaarrente

Bijzonder aangezien renteverlagingen op spaarrekeningen waarschijnlijk aankomend zijn

Volgende week donderdag, 12 september, staat een ECB vergadering gepland. De verwachting is dat de ECB wederom haar belangrijkste rentetarief gaat verlagen met 0,25% tot 0,50%. Een verlaging met 0,25% lijkt de meest logische optie. Echter, nu de recessievrees regelmatig terugkeert op de beurzen, sluiten wij een verlaging met 0,50% niet uit. Zoals wij al eerder schreven: Goed nieuws voor mensen die een hypotheek of lening af willen sluiten, maar slecht nieuws voor de spaarder!

Verlaging van de ECB rente gaat invloed op spaarrentes hebben

Wanneer de ECB haar rentetarief gaat verlagen, gaat dit ongetwijfeld effect hebben op de spaarrentes. Deze zullen, afhankelijk van de verlaging van de ECB rente, verlaagd worden. Na het laatste rentebesluit van de ECB daalde de gemiddelde spaarrente op een vrij sparen rekening met 0,25%. Wanneer de ECB besluit de rente wederom op 12 september te verlagen met 0,25%, verwachten wij eenzelfde rentestap door de spaarbanken.

Grafiek spaarrente historie 2010-2024.
grafiek spaarrentes 2010 tot en met 2024. Bron: ActueleRentestanden.nl

 

Opvallend: Spaarders zetten nog niet massaal spaarrente vast

In ons bericht van 12 augustus 2024 schreven wij al wat de gevolgen van de renteverlagingen van de ECB op de spaarrentes zullen zijn. Onze verwachting was dat met de aankomende renteverlagingen in het zicht, de spaarder volgens ons massaal zou gaan kiezen voor het vastzetten van de huidige (hogere) depositorentes. Immers: Met een aankomende renteverlaging van de ECB zullen in alle waarschijnlijkheid ook de depositorentes verlaagd gaan worden.

Toch is er nog geen opvallende verschuiving te zien in het aantal depositorekeningen dat door bezoekers van zowel HomeFinance.nl als ActueleRentestanden.nl wordt geopend. Onderstaande tabel laat het percentage depositorekeningen zien dat geopend wordt in verhouding tot het aantal Vrij Sparen rekeningen.

Vrij Sparen rekening Depositorekening
Juni 2024 54% 46%
Juli 2024 59% 41%
Augustus 2024 59% 41%

Tabel 1: Verdeling nieuw geopende spaarrekeningen (vrij sparen v.s. depositorekening)

Spaarder die wacht tot 12 september is waarschijnlijk te laat

Aangezien de aankomende ECB rentebesluiten vrijwel zeker op verlagingen van de rente uit zullen komen, hebben vrijwel alle spaarbanken hun rentebeleid al in draaiboeken klaarliggen. Zodra het rentebesluit door de ECB wordt genomen, worden meestal de volgende dag al de renteverlagingen door de spaarbanken aangekondigd. Uiteraard onder voorwaarde dat de ECB haar rente ook daadwerkelijk verlaagd.

Spaarders die er dus voor kiezen eerst het rentebesluit van de ECB af te wachten, zijn dus in vrijwel alle gevallen te laat wanneer zij alsnog een depositorekening met een hogere spaarrente willen afsluiten.

Conclusie: Nu depositorekening openen geeft beste spaarrente

Voor de slimme spaarder geldt dan nu ook het devies: Sluit nu nog een depositorekening met een hogere spaarrente af, voordat de ECB haar renteverlaging op 12 september aankondigt. De snelheid waarmee de spaarrentes op depositorekeningen worden verlaagd is moeilijk te voorspellen. Maar dat de spaarrentes hun weg omlaag hebben ingeslagen lijkt bijna zeker.

Bekijk hier alle deposito spaarrekeningen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Het valt niet mee om überhaupt te beginnen aan zo`n buitenlands avontuur, want aanmelden en inloggen geeft aanhoudend foutmeldingen. Met onze oude vertrouwde, maar helaas weinig opleverende banken, hebben we daar geen last van. Je moet er niet aan denken: is het je eindelijk gelukt om wat over te maken…. kun je er nooit meer bij!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen