HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Miljardenwinsten voor Nederlandse banken door lage spaarrente

Spaarders helpen banken onbewust aan grote winst

De afgelopen weken hebben drie grote Nederlandse banken, ING, Rabobank en ABN AMRO, hun cijfers weer bekend gemaakt. ABN AMRO en ING publiceerden hun 2e kwartaalcijfers van 2024, Rabobank publiceerde haar cijfers over het eerste halfjaar van 2024. Hieruit blijkt dat deze banken miljardenwinsten maken, grotendeels dankzij de lage spaarrente die zij aan hun klanten betalen.

Heb je niet veel verstand van geld of sparen? Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe banken aan jouw spaargeld verdienen en welke alternatieven er zijn.

Miljardenwinsten voor grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO

De jaarcijfers van ING, Rabobank en ABN AMRO laten indrukwekkende winsten zien. ING behaalde een flinke winst door zowel de aantrekkende woningmarkt, maar ook door de rente die zij ontvangt op het geld dat bij de Europese Centrale Bank (ECB) wordt gestald. Rabobank zag eveneens een stijging in winsten door toegenomen spaartegoeden, en ABN AMRO hield de verdiensten aan rente hoog, ondanks een daling in hun totale winst.

De banken benoemen zelf ook dat er nog steeds hoge marges worden gehaald op de toename aan de bij hun gestalde spaartegoeden. Het blijft bijzonder dat de banken dit zonder schaamte communiceren en er ook nog een beetje trots op zijn.

Tabel: miljardenwinsten grootbanken over het 1e halfjaar 2024

Winst 1e halfjaar 2024
ABN AMRO  €  1.316.000.000,00
ING  €  3.580.000.000,00
Rabobank  €  2.800.000.000,00

Noot: De winsten van ABN AMRO en ING zijn de opgetelde winsten van het 1e en 2e kwartaal 2024. De winst van Rabobank is de gerapporteerde winst over het eerste halfjaar van 2024.

Grootbanken houden spaarrente laag

De spaarrente die Nederlandse grootbanken aan hun klanten betalen, blijft laag. De Autoriteit Consument en Markt vindt dit ook. Dit betekent dat de banken een flinke marge verdienen op het spaargeld van hun klanten. De rente die zij van de ECB ontvangen is veel hoger dan de rente die zij aan spaarders geven. Dit verschil vormt een belangrijke inkomstenbron voor de banken. Voor spaarders betekent dit echter dat hun geld minder oplevert dan mogelijk is bij andere banken, met name buitenlandse banken.

Sparen in het buitenland blijft lonen

Veel spaarders blijven uit gewoonte sparen bij hun huisbank, terwijl zij elders een veel hogere spaarrente kunnen krijgen. Dit komt vaak doordat het idee van sparen bij een buitenlandse bank hen afschrikt. Toch kan sparen bij een buitenlandse bank binnen de Europese Unie aanzienlijk voordeliger zijn. Buitenlandse banken bieden vaak veel hogere rentes, wat betekent dat spaarders meer kunnen verdienen op hun spaargeld.

Buitenlands spaargeld ook gegarandeerd tot € 100.000

Een belangrijk punt om te onthouden is dat spaargeld bij buitenlandse banken binnen de Europese Unie net zo veilig is als bij Nederlandse banken. Dankzij het depositogarantiestelsel is spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd. Dit betekent dat zelfs als een buitenlandse bank failliet gaat, het spaargeld van de klant tot dit bedrag beschermd is. Dit maakt sparen bij buitenlandse banken minder risicovol dan veel mensen denken.

Renteverschil blijft ruim het dubbele

Het verschil in rente tussen Nederlandse grootbanken en sommige buitenlandse banken kan enorm zijn. Een voorbeeld hiervan is TradeRepublic, een buitenlandse bank die veel hogere spaarrentes biedt dan Nederlandse banken. Terwijl Nederlandse banken doorgaans een zeer lage spaarrente aanbieden, kan het bij buitenlandse banken oplopen tot ruim het dubbele. Dit betekent dat spaarders die bereid zijn om over te stappen, aanzienlijk meer kunnen verdienen op hun spaargeld.

Conclusie: sparen in het buitenland loont!

Voor spaarders zijn er genoeg aantrekkelijke alternatieven beschikbaar bij buitenlandse banken. Let wel even op dat je gaat sparen bij een bank of instelling binnen de Europese Unie. Het is de moeite waard om deze opties te overwegen en zo meer uit je spaargeld te halen. Voor een compleet overzicht van de hoogste spaarrentes kun je hier kijken.

Bekijk hier de huidige spaarrente van alle banken, inclusief Nederlandse banken

Waar heb jij je spaargeld staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

  1. In dit artikel staat precies de reden waarom de grootbanken hiermee wegkomen: de meeste Nederlandse spaarders blijven bij hun eigen bank. Er is voor de grootbanken dus geen enkele reden om de spaarrente te verhogen.

  2. Ik werk zelf bij een van de drie grote banken. Winsten zijn absurd hoog, helemaal mee eens. Maar voordat je alles naar het buitenland overmaakt, wees ervan bewust dat de coulance regeling die NL banken hebben mbt fraude niet geldt voor buitenlandse banken. Dus vooral voor oudere mensen; houd je geld lekker in NL. Mocht je dan worden opgelicht, krijg je het waarschijnlijk nog vergoedt door de bank.

  3. handen van de overheid zijn hieraan meewerken. het lijkt wel of de overheid hier bewust aan mee werken.
    walgelijk.
    de overheid heeft boter op zijn hoofd. Als zij de normale rente betalen gaat de rest ook wel mee.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen