HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Gaat je spaarrente omlaag? Dit kun je er aan doen.

Dalende spaarrentes maken depositosparen erg interessant!

Afgelopen week schreef ik over de spaarrente die hoogstwaarschijnlijk gaat dalen in de komende maanden. Jammer, maar we kunnen er niet zoveel aan doen. Of toch wel?

Wie slim is, kan wel degelijk iets doen aan de dalende spaarrente. Nou ja: Je houdt de rentedaling niet tegen, dat beslissen de banken natuurlijk voor jou. Maar je kunt wél slim omgaan met de (verwachtte) rentedalingen die we gaan krijgen de komende maanden. Hoe? Dat lees je in dit blog.

 

Het verschil tussen vrij sparen en deposito sparen

De meeste mensen hebben hun spaargeld op een zogenaamde “vrij sparen” rekening staan. Dat is een spaarrekening waarbij je altijd je geld weer kunt opnemen. De kenmerken van een vrij sparen rekening zijn:

  • Je geld is altijd vrij opneembaar
  • De spaarrente die je krijgt is variabel

 

Met name de variabele rente zit de truc in. Want met een vooruitzicht op dalende rentes, zullen de spaarbanken hun spaarrentes de komende maanden waarschijnlijk verlagen. Immers: de meeste economen verwachten dat de ECB haar rente de aankomende 6 vergaderingen met 1,5% zal gaan verlagen. De rentes op vrij sparen spaarrekeningen zullen deze trend gaan volgen.

 

Deposito sparen: je geld vastzetten, maar de spaarrente ook!

De kenmerken van een deposito spaarrekening zijn anders dan een vrij sparen rekening:

  • Je zet je geld vast voor een afgesproken periode
  • Je ontvangt een vaste rente voor deze periode

 

De afgelopen jaren waren depositorekeningen misschien wat minder populair. De spaarrentes stegen hard en door deze snelle stijging wilden niet veel klanten het risico nemen om hun geld vast te zetten op een depositorekening, terwijl de spaarrentes bleven doorstijgen.

Met het vooruitzicht op dalende spaarrentes is deposito sparen interessant!

Omdat de algemene verwachting is dat de spaarrentes zullen dalen, is het juist nu interessant te kijken naar een deposito spaarrekening.

 

Huidige spaarrentes op deposito spaarrekeningen

Op dit moment zijn de spaarrentes op een deposito rekening als volgt:

Rentevastperiode Spaarbank Rentevergoeding (per jaar) Europese garantie
6 maanden Banco Bai Europa 3,60% Ja, Portugal
1 jaar Banca Progetto 3,60% Ja, Italië
2 jaar Banca Progetto 3,60% Ja, Italië
3 jaar Banca Progetto 3,60% Ja, Italië

Tabel: Spaarrentes op depositosparen. Stand per 19 augustus 2024. Bron: HomeFinance.nl

 

Conclusie: Wie slim spaart, combineert vrij sparen met deposito sparen

Wil je slim sparen? Dan zorg je ervoor dat je een gedeelte van je spaargeld altijd beschikbaar hebt, bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven. Het Nibud heeft hiervoor handige tools. Het spaargeld wat je de komende jaren niet nodig hebt, kun je vastzetten op een deposito rekening.

Met het vooruitzicht op dalende spaarrentes, kan het dus slim zijn nu nog te profiteren van de (relatief) hoge rentes op deposito rekeningen. Hoe lang de deposito rekeningen nog deze spaarrentes houden is niet te zeggen. Maar de kans dat ze lager zullen gaan worden, is altijd nog groter dan de kans dat ze nog meer zullen gaan stijgen.

Disclaimer: Dit artikel is niet geschreven als spaaradvies. Iedere situatie is altijd persoonlijk. Wil je een op-maat gemaakt spaaradvies, neem dan altijd contact op met je financieel adviseur. Hij of zij kan met je meekijken in je persoonlijke situatie.

 

Bekijk hier alle deposito spaarrekeningen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Leuk die adviezen maar dit is niet echt waar we op zitten te wachten. Woon in het buitenland wat het alleen nog lastiger maakt. Binnen Nederland zijn er best alternatieven met 3,5 % rente of meer Zeer legaal overigens aan jullie om dit uit te zoeken en met een beter advies te komen dan alleen maar depositos.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen